AKP, 'çocuk istismarına af' tasarısını yeniden Meclis gündemine taşıyor

AKP, 'çocuk istismarına af' tasarısını yeniden Meclis gündemine taşıyor
AKP, 2016 yılında geri adım attığı 'çocuk istismarcısına evlilik affı' tasarısını, yeni yargı paketi kapsamında yeniden Meclis gündemine getiriyor.

Yasalara göre erken yaşta evlilik suç ve “cinsel istismar” kapsamında hapisle cezalandırılıyor. Bu suç dolayısıyla 3-4 bin kişinin cezaevinde bulunduğu biliniyor. Ancak çocuk yaşta evlilikleri önlemek için önem taşıyan bu düzenlemeye karşı çıkanlar da var.

AKP, 2016 yılında, “çocuklara cinsel istismar suçlarında mağdur ve failin evlenmesi halinde cezanın ertelenmesi” yönünde bir düzenleme getirdi ama, “Çocuk istismarcısına evlilik affı” tepkileri üzerine geri çekmek zorunda kaldı. Şimdi konu yargı paketi kapsamında yeniden gündemde.

2. Yargı Paketi’nde infaz kanununun yanı sıra bu konuda da bir değişiklik yapılabileceği konuşuluyor. Meclis kulislerinde bazı hukukçu milletvekilleri, “Aynı yaşlarda olanlar ve aradaki yaş farkı 7-10 yıl olanlar için, tarafların isteği ile evlilik şartlı bir düzenleme yapılabilir” önerisini tartışıyor.

Gelecek muhtemel tepkiye karşı, “bazı Avrupa ülkelerinde de benzer uygulamaların olduğu” savunması yapılıyor. Başta kadın örgütleri olmak üzere kamuoyunun hassasiyetle yaklaştığı konuda yapılacak herhangi bir düzenlemede mutlaka diğer parti gruplarıyla mutabakat aranacağı ifade ediliyor.

İlgili Haberler
Etiketler :