Açlık sınırında maaş alan asgari ücretlilerin yılda 2 maaşı vergiye gidiyor

Açlık sınırında maaş alan asgari ücretlilerin yılda 2 maaşı vergiye gidiyor
HAK İşçi Sendikaları (HAK-İŞ) Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, düzenlediği basın toplantısında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısına itiraz ederken, asgari ücretlilerin yıllık maaşlarının 2 ayını vergi olarak ödediğini açıkladı.

AKP hükümeti 2025 yılında geçerli olacak olan asgari ücretin 22 bin 104 lira olduğunu Bakan Vedat Işıkhan ile duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklanan asgari ücreti sosyal medya hesabından "2025 yılında asgari ücret yüzde 30 artışla net 22 bin 104 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun." ifadesini kullanarak paylaştı.

asgari-ucret-karari-sonrasi-erdogan-dan-ilk-18191962-7082-m-001.webp

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Niğde Şube Başkanlığı'nda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısına itiraz ettiklerini ifade etti. Arslan 3 ilde düzenledikleri miting ile çalışanlar için vergi adaletsizliklerini ortadan kaldırmaya yönelik mesaj verdiklerini duyurdu.

2 MAAŞ VERGİYE GİDİYOR

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretlilerin yıllık maaşlarının 2 ayının vergi olarak ödediklerini ifade etti.

640x360.jpg

AÇLIK SINIRINDA YAŞAYAN ASGARİ ÜCRETLİLERİN MAAŞI VERGİYE GİDİYOR

Türk-İş'in verisine göre; aralık ayında asgari ücret 21 bin 83 TL oldu. Açlık Sınırı, 22 bin 104 liralık asgari ücretten yalnızca 1021 lira daha az kaldı.

"ORTAK SORUN VERGİ KONUSU"

HAK-İŞ Akademi'nin rapor hazırladığını ve bu raporun da kamuoyu ile paylaşıldığını ifade eden Arslan, üç konfederasyon olarak mecliste bulunan tüm siyasi partilere taleplerini ilettiklerini belirtti. Arslan sendikalı ve sendikasız tüm çalışanların ortak sorunun vergi konusu olduğunun altını çizdi.

"KOMİSYON YAPISINA İTİRAZIMIZ VAR"

Konfederasyon olarak asgari ücrete farklı bir bakış açısı ortaya koyduklarını kaydeden Arslan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısına itirazımız var, bu yapı katılımcı, çoğulcu ve asgari ücretlileri temsil eden bir yapı değil. Bu yapının ortadan kaldırılması için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Biz bunu 50 yıldır söylüyoruz, Türkiye 1970'lerden kalma bir Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısına sahip.

Bizim talebimiz Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun daha katılımcı, çoğulcu, geniş kapsamlı ve uzlaşmaya dayalı bir komisyon olması. Bugünkü sistem uzlaşmayı değil çoğunluğu esas alıyor. Günümüzdeki asgari ücret bir geçim ücreti olarak belirlendiği için sorun var “diye konuştu.

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)