Taksim'de 'Feminist Gece Yürüyüşü: Kadınlar barikatları aştı

İstanbul'da yasak kararına rağmen Taksim'de yapılması planlanan 'Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılmak için yola çıkan kadınlar, Beyoğlu'nda barikat engeli ile karşılaştı. Polis, İstiklal Caddesi'ne girmek isteyenlere biber gazıyla müdahale etti.

İstanbul Taksim'de, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yapılması planlanan Feminist Gece Yürüyüşü’ne izin verilmedi. Beyoğlu'nda bir araya gelen kadınlar barikat engeli ile karşılaştı. Polis, İstiklal Caddesi'ne geçmek isteyen kadınlara biber gazı ile müdahale etti. Barikatları aşan kadınlar, Cihangir Caddesi'ne yürüdü.

640xauto-2.webp

İstanbul Taksim’de, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yapılmak istenen Feminist Gece Yürüyüşü, İstanbul Valiliği’nin dün (7 Mart) aldığı yasaklama kararına karşın yapıldı. Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nin giriş ve çıkışları günün erken saatlerinden itibaren polis bariyerleriyle kapatıldı.

640xauto.webp

Çok sayıda kadının katıldığı yürüyüş, Beyoğlu Oba Sokak’ta başladı. Kadınların yürüyüşünü engelleyen polisler ise bariyerleri geçmeye çalışan kadınlara biber gazı sıkarak müdahale etti. Biber gazlı müdahaleden etkilenen bazı kadınlar fenalaştı. Kadınların birbirlerine limon ve su ile yardım ettikleri görüldü. Basın mensupları da biber gazından etkilendi. İstanbul’daki 19. Onur Yürüyüşü’nde, polislerin önünde yaptığı yürüyüşle tanınan Alman şarkıcı ve söz yazarı Liana Georgi de kadınların yürüyüşüne destek verdi.

640xauto-1.webp

Yürüyüşe katılan kadınlar; “Bulaşıkları sen yıka, ben eylemdeyim”, “İtaatkar kadın isteyen ağlayarak günlüğüne yazabilir”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır”, “Haklarına, özgürlüğüne, geleceğine sahip çık”, “Feminizm devrimdir, pazarlama aygıtı değil” yazılı dövizler taşıdı.

Polis bariyerlerini aşan kadınlar, sloganlar atarak Beyoğlu Oba Sokak’tan Cihangir Caddesi’nde bulunan Beyoğlu Belediyesi Çocuk Sanat Atölyesi önüne kadar yürüdüler. Burada toplanan kadınlar; “Kadınlara değil, katillere barikat”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, "Asla yalnız yürümeyeceksin" sloganları attılar.

EGM'den '8 Mart' açıklaması: 109 kişiye yasal işlem yapıldı

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden (EGM) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen etkinliklere ilişkin açıklama yapıldı. Sadece bugün yurt genelinde 61 bin 200 kişinin katılımıyla 614 etkinlik gerçekleştiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bugüne kadar toplam 79 bin 600 kişinin katılımıyla 827 etkinlik, alınan üst düzey güvenlik tedbirleri sayesinde huzur ve güven ortamı içinde gerçekleşmiştir. Ancak, daha önce 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu çerçevesinde önceden belirlenen alan ve güzergahlar dışında düzenlenmek istenen kanuna aykırı eylemlere müsaade edilmeyeceği valilikler ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzce defalarca ilan edilmiş olmasına rağmen, kanuna aykırı eylem yapan toplam 109 şahıs yakalanarak haklarında yasal işlem başlatılmıştır."

Kaynak:ANKA