3 milyon vatandaş riskli binalarda yaşıyor!

3 milyon vatandaş riskli binalarda yaşıyor!
Bakırköy Belediyesi tarafından ‘Deprem Güvenli Kent: Bakırköy’ paneli düzenlendi. İBB Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, İstanbul’da 2000 yılı öncesi yapılan 849 bin binadan 91 bininin riskli olduğunu söyleyerek, “3 milyon nüfus 100 bin riskli binada oturuyor. Ne merkezi yönetim ne yerel yönetim ne de vatandaş altından kalkamaz" dedi.

Bakırköy Belediyesi tarafından olası İstanbul depreminde ilçedeki risklerin azaltılması için önlemlerin konuşulacağı Deprem Güvenli Kent: Bakırköy’ paneli düzenlendi.

‘Bakırköy'de kentsel dönüşüm süreci hız kazanacak’

Panelin açılış konuşmasını Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu. Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümünde hayatını kaybedenlerini anarak söze başladı.

17 Ağustos’un bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Başkan Ovalıoğlu, “17 Ağustos, binalarımızın 'güvenilmez' olduğunu ve afetlere karşı hazırlıksız olduğumuzu bize çok acı bir şekilde gösterdi. 17 Ağustos depreminde Bakırköy’de binalarımızdaki fiziki hasarla depremi atlatabildik ama bugün başka bir evredeyiz. Bilim insanları, İstanbul’un merkezde olacağı bir depremi bekliyor. Bildiğiniz gibi ilçemiz, olası İstanbul depreminde en ağır hasarı alabilecek yerleşimlerin başında geliyor. Dolayısıyla aynı acıları yaşamamak için, kangren haline gelmiş kentsel dönüşüm sorununu göreve geldiğimizde ilk gündem maddesi olarak ele aldık” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-08-18-at-16-08-09.jpeg

"YÜZ BİNE YAKIN RİSKLİ YAPI VAR"

İBB Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün ise, İstanbul’da 2000 öncesi yapılan binalara dikkat çekti. ‘İstanbul'da toplamda 1 milyon 390 bin binamız var’ diyen Yün, “Bunların 849 bin 953’ü 2000 yılı öncesi yapıldı.

Bunların da 91 bin 646’sı riskli bina kategorisinde yer alıyor. 67 riskli alanımız mevcutken 179 adet de rezerv alanımız var. Yani 800 bin civarının 2000 yılı öncesi yapı olduğunu düşünürseniz yaklaşık yüzde 11’lik kısmı riskli. Dolayısıyla geçtiğimiz yıllarda aslında çok da depreme hazırlandık diyemiyoruz. Çünkü hala deprem gerçeği önümüzde duruyor. Bir yaklaşım değişikliğine ihtiyacımız var. Yani hem bu yapıyla hem de bu nüfusla işimiz zor. Riskli olduğu için bina tahliyesine başladım diyelim. 3 milyon nüfusun nerede barınmasına ilişkin bir cevap vermemiz lazım. Bu 3 milyon nüfus 100 bin riskli binada oturuyor.

"KİMSE ALTINDAN KALKAMAZ"

Ne merkezi yönetim ne yerel yönetim ne de vatandaş altından kalkamaz. Dolayısıyla burada bir iş birliği lazım” şeklinde konuştu.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi