23 Nisan Resmi Tatil mi? 22 Nisan Yarım Gün mü?
Bu nedenle Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmaya 1 gün süreyle ara verilmektedir. Çalışmaya devam eden özel kurumların ise çalışanlarına fazladan mesai ücreti ödemeleri gerekmektedir. 22 Nisan Yarım Gün mü? 2024 yılı içerisinde salı gününe denk gelen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye’deki okullar, kamu kurumları, bankalar ve bazı özel kuruluşlar için resmi tatildir. 23 Nisan’ın resmi tatil olması ise hem öğrencilerin hem velilerin hem de çalışanların “22 Nisan yarım gün mü?” sorusunun yanıtını merak etmelerine neden olmaktadır. 22 Nisan ise tatil takvimi içerisinde yer almamaktadır. Bu nedenle tüm kamu ve özel kuruluşlar 22 Nisan’da faaliyetlerini sürdürmektedirler. Tatil takvimi içerisinde yer almayan 22 Nisan gününde öğrenciler de derslerine devam etmektedir. Ancak okullarda coşkuyla kutlanan 23 Nisan Bayramı için 22 Nisan’da çeşitli hazırlıklar ve çalışmalar yapılabilmektedir.
23 Nisan resmi tatil mi, 22 Nisan yarım gün mü?
23 Nisan Resmi Tatil mi? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken velilerin ve öğrencilerin yanıt aradıkları soruların en başında “23 Nisan Resmi Tatil mi?” sorusu bulunmaktadır. Hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl olduğu gibi 2024 yılında da resmi tatildir. Bu nedenle 2024 yılı içerisinde salı gününe denk gelen 23 Nisan'da okullar tatildir. Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına hediye edilen bu bayram tüm Türkiye’de coşkuyla kutlanmaktadır. Dünya üzerinde kutlanan ilk çocuk bayramı olma özelliği olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda okullarda öğrenciler tarafından çeşitli aktiviteler ve törenler yapılmaktadır. Yabancı milletlerden çocukların da katıldığı 23 Nisan’da Türkiye bir bayram alanına dönüşmektedir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının Tarihçesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hem Türkiye Cumhuriyeti’nde hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanan ulusal ve resmi bir bayram olma özelliği taşımaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ulusal bayramı olan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1921 yılından itibaren “23 Nisan Milli Bayramı” adı ile kutlanmıştır. Bayramın ismi 1935 yılında “Hakimiyet-i Milliye Bayramı” olarak ve 1981 yılında da “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kabul edilmiştir. 1979 yılının UNESCO tarafından “Çocuk Yılı” olarak duyurulması ile ise Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliğini başlatmıştır. Böylece 23 Nisan Bayramı uluslararası düzeye taşınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocukların makama çağrılması, zaman içerisinde bir gelenek durumuna gelmiştir. Daha sonraki dönemlerde de devlet görevlileri bu geleneği devam ettirmiştir. 1933 yılında çok çeşitli beden hareketleri gösterileri ile stadyumlarda kutlama yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde de çeşitli etkinlikler, törenler ve gösteriler ile kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, uluslararası bir bayramdır. 23 Nisan, hem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gün olması hem de “Çocuk Bayramı” olma özelliği taşıması ile ön plana çıkmaktadır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na az sayıda gün kala çok sayıda öğrenci ve veli tarafından kutlanmaktadır.