15 günlük gecikmenin ardından İzmir'de hasat başladı
Türkiye'nin kış sebzeleri üretim merkezlerinden İzmir'de hasat başladı. Kentte yıllık 1 milyon 900 ton civarında sebze üretilirken, bu sebzelerin yaklaşık 325 bin tonunu kışlık türler oluşturuyor.
Üretim ağırlıklı olarak Torbalı, Bayındır, Tire, Menemen, Menderes ve Çeşme ilçelerinde yapılıyor.

Toprağında 15 çeşit kışlık sebze yetişen İzmir, brokoli, kereviz, enginar ve ıspanak üretiminde birinci, karnabahar ve pırasa üretiminde ikinci, kırmızı pancar üretiminde ise üçüncü sırada yer alıyor.
İzmir, bu gücüyle "kışlık sebze üretim üssü" olarak adlandırılıyor.

İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İç Anadolu'nun ardından İzmir'de kışlık sebze hasadına başlandığını belirtti.
Şahin, kış sebzelerinde sonbahar yağmurlarının, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının artmasının ürün gelişimini desteklediğini anlattı.

Bafra'da hasat başladı: 35-40 bin tona kadar yükselecek
"ÜST ÜSTE YAĞMUR DA GELİNCE KALİTE OLUŞTU"
Küresel iklim değişikliğinin İzmir'deki tarımsal faaliyetleri etkilediğine işaret eden Şahin, şunları kaydetti:
"Kentte son 20-30 günde yağışların gelmesi ve havaların soğumasıyla kış sebzeleri toparlandı. Böylelikle sıklaşmasına, sertleşmesine ve pazar değerinin artmasına sebep oldu. Üreticiler damla sulama sistemle fidelerin ilk dikildiğinde o yağmurun gelmediği dönemlerde su verdi.
Yağışların artması ve havaların soğumaya başlayıp yağışlar geldiğinde sulama tamamen bırakıldı. Yağış düşük olması ve havanın soğumasının gecikmesi hasadı 15 gün öteledi. Son 15 gün içerisinde hava sıcaklıkları biraz düşmeye başlayınca toparlandı, üstüne 3-5 gün de üst üste yağmur da gelince kalite oluştu. Bu yıl verim iyi. Üretimimiz verimden memnun."
Kaynak:AA