Grip aşısının koronavirüse etkisi

Pandemi döneminde grip aşısına talep daha da arttı. Bunun nedeni ise koronavirüs karşısında insanların vücut dirençlerini yüksek tutma isteği. Almanya 26 milyon, İran 7,5 milyon doz grip aşısı alabilirken Türkiye 1.5 milyon doz alabiliyor.

Ayşegül KASAP - Halk TV 

Moleküler Biyoloji ve Genetik uzmanı Çağhan Kızıl Halk TV’ ye konuştu. Dünyadaki aşı çalışmalarına değinen Kızıl, “Aşılarda nihai sonucu görmek 3-4 yılı bulabiliyor” dedi. Moleküler Biyoloji ve Genetik uzmanı Çağhan Kızıl’ın değerlendirmeleri şu şekilde:

Sadece bağışıklığı güçlendirecek

Hollanda’da koronavirüse karşı yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan aşının, gribe sebep olan virüsle koronavirüsün farklı olması sebebiyle birilerine direkt olarak etki etmesi mümkün değil. Bahsedilen çalışma henüz hekimlerden geçmiş durumda da değil. Hekimler de sadece aşının bağışıklık sistemini güçlendireceği konusunda hemfikir. Doktorların söylediği şey, bağışıklık sistemimizin güçlenmesi sonucunda koronavirüse karşı direnç kazanmamız. Grip aşısının direkt olarak koronavirüse karşı koruyuculuğu yok. Aşı ihtiyacı, hem grip hem koronavirüs testi pozitif çıkan özellikle 65 yaş üstü hastaları korumak amacıyla ortaya çıkmıştır.

Almanya’da aşı çalışmaları

Tüm dünyada grip aşısı birkaç şirket tarafından üretiliyor ve anlaşmalar yapılıyor. Belli sayıda doz alımı yapılıyor. Türkiye için bu rakam 1.5 milyon civarında Almanya ise aşı alımını geçen hafta 6 milyon daha arttırarak bu sayıyı 26 milyona ulaştırdı. Bu sayı geçen yıl alınan aşı sayısının yaklaşık 2 katı. Almanya Sağlık Bakanı sayının herkese yeteceğini söyledi. 2019 yılında Almanya 65 yaş üstüne grip aşısı uyguladı. Türkiye’de bu sayı ise yüzde 7.

Aşı çalışmalarında son durum

Biontech ve Pfizer geçen hafta aşının sonuçlarına dair bir protokol yayınladı. Bilimsel ve daha detaylı açıklamanın Kasım’da yapılacağını biliyoruz. Bulgulardan, aşının yapması gereken işlevi yaptığını anlıyoruz. İnsanlarda bağışıklık güçlendiriyor ve antikor üretiyor ama bu bir nihai sonuç olmayabilir. Herhangi bir aşının uzun vadeli koruyuculuğu nedir yan etkisi nedir gibi soruların cevabını bilmiyoruz. Pozitif bir haber ama uzun vadeli etkisini henüz bilmiyoruz. Şirket acil kullanım onayına başvurdu ve lisans bekliyor. Lisans verildiği zaman ancak piyasaya sürülebilecek. Aşılarda nihai sonucu görmek 3-4 yılı bulabiliyor. O yüzden geçici bir onay verilecek ve etkisi görülürse kalıcı hale gelecek.