Yargıtay "Çok biliyorsan sen yap" diyen işçiyi haklı buldu

Yargıtay "Çok biliyorsan sen yap" diyen işçiyi haklı buldu
Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi, "Ekmekleri çok büyük doğruyorsun" diyen müdürüne "Çok biliyorsan gel sen yap" dediği için tazminatsız işten çıkarılan garsonu haklı buldu ve kıdem tazminatı ödenmesine hükmetti.

Özel bir şirkette garson olarak çalışan bir işçi, müdürüne “Çok biliyorsan sen yap” dediği için işinden tazminatsız olarak kovuldu. Yargıtay ise mahkemenin “Kıdem tazminatı ödenmemeli” kararını kanuna aykırı bularak garsona tazminat ödenmesi gerektiğine hükmetti.

İHA’da yer alan habere göre; garson olarak çalışan bir işçi, şube müdürünün “Ekmekleri büyük doğruyorsun, israf oluyor” sözleri üzerine “Çok biliyorsan gel sen yap” yanıtını verdi. Patron, garson hakkında devamsızlık tutanağı tuttu. Bunun üzerine garson, işten tazminatsız olarak çıkarıldı.

Genç işçi, iş mahkemesine başvurdu. Tüm resmi tatillerde, bayramlarda çalıştığını ve fazla mesai yapmasına, tatillerde çalışmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini, yıllık izninin kullandırılmadığını ve izin alacağının da ödenmediğini belirten işçi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, genel tatil alacağı ve fazla çalışma alacaklarını istedi.

Mahkeme, patronun “Bu ekmekleri neden bu kadar fazla kesiyorsunuz? Yazık, israf oluyor” demesi üzerine müdürüne “Çok biliyorsan sen yap” diyerek iş yerini terk ettiği iddiasını haklı bularak kıdem tazminatı talebini reddetti.

Garson davayı temyize götürdü. Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi, oybirliği ile kararın bozulmasına hükmetti. Yargıtayın kararında, “Somut uyuşmazlıkta dosyadaki bilgi ve belgelerden ve özellikle tanık anlatımlarından iş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Etiketler :