Yiğit Bulut: Merkez Bankası tamamen bağımsızdır

Yiğit Bulut: Merkez Bankası tamamen bağımsızdır
Merkez Bankası başkanının değişmesi sonrası sık sık sık sık televizyonlara çıkıp para politikası anlatınca "Siyasi müdahale var" eleştirilerine muhatap olan Cumhurbaşkanlığı ekonomi başdanışmanı Yiğit Bulut'tan düzeltme manevrası geldi

Yiğit Bulut, Şahap Kavcıoğlu'nun Merkez Bankası başkanı atanmasının ardından televizyon televizyon gezerek para politikalarını anlatmış, kısa vadede faiz indirilmeyeceği yönünde vurgular yaparak piyasalara güven verme çabasına girmişti. Oysa para politikası konusunda yetkili tek kurumun hala kağıt üzerinde Merkez Bankası olması nedeniyle bu yorumlar eleştiri konusu olmuştu.  

Yiğit Bulut bu kez CNN Türk'te bugün yine para hareketlerine ilişkin yorumlar yaparken bağımsızlık vurgusu yapmaya gayret etti. 

Yiğit Bulut, politika faizlerinin ne olabileceği konusu gündeme gelince şunları söyledi: "Merkez Bankası'nın nasıl bir karar alacağını söylemek, Yiğit Bulut'a düşmez. Niyet okuma yapıyor herkes. Merkez Bankası faiz düşürerek şunu yapacak. Merkez Bankası bağımsızdır, araçlarının da bağımsızlığı vardır. Faizi de başka araçları da kullanabilirim diyor. Bu konuda öngörüm yok, öngörüm olmaması çok normal. Merkez Bankası başkanı üyelerle birlikte toplantı yapıyor ve piyasa koşulları gereği karar alıyor."

Bulut yerli yatırımcıların dolar satışının yukarı yönlü kur hareketini durdurduğunu şöyle anlattı: "Yabancılar hisse sattı, satılanları yerli yatırımcılar aldı. Türkiye'deki şirketler değer mi kaybetti, hayır. Şirketlere bakıyorum şu anda Türkiye'nin en yüksek değerle işlem gören şirketin değeri 9.1 milyar dolar, 6.6 milyar dolar gibi sırasıyla aşağı doğru gidiyor. Türkiye'nin teknoloji şirketlerine bakıyorum 3-4 milyar dolardan işlem görüyor. TL varlıklar inanılmaz ucuz seviyelerde, TL varlıklarda inanılmaz fırsatlar var. Dolayısıyla burada son iki haftalık dalgalanmada faiz indirimine inanan yabancılar panik halinde 1.5 milyar dolara yakın kol kesip gittiler, vatandaş o hisseleri alıp piyasaya da 11 milyar dolarlık satış yaptı."