Yatağan Termik Santrali işçilerinden "Geçinemiyoruz" eylemi

Yatağan Termik Santrali’nde çalışan işçiler, Termik Santral önünde “Geçinemiyoruz Eylemi” düzenledi. Türk-İş'e bağlı Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, daha önce de Türkiye’nin çeşitli kentlerinde eylemler yapıldığını belirterek, “Sürekli sabırlı olmamız istendi. Ama bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüzbinler ile söyleyeceğiz” dedi.

26 Ağustos’ta Tekirdağ/Çerkezköy’de, 3 Eylül’de Zonguldak’ta ‘geçinemiyoruz’ mitingleri düzenleyen Yatağan Termik Santrali işçileri Türkiye’nin dört bir yanında eylemlerine devam ediyor.

"BIÇAK KEMİĞE DAYANDI"

Bugünkü eylemini Yatağan'da yapan işçiler "Yatağan işçisi direnişin simgesi" sloganı attılar. yürüyen işçiler adına açıklama yapan Türk-İş'e bağlı Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, daha önce de Türkiye’nin çeşitli yerlerinden eylemler yapıldığını belirterek, “Sürekli sabırlı olmamız istendi. Ama bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüzbinler ile söyleyeceğiz” dedi.

eylem1.webp

Başkan Erçelik açıklamalarına şöyle devam etti:

“Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu, en düşük emekli maaşının asgari ücretten de düşük olduğu bir toplumda huzuru tesis etmek mümkün değildir. Sosyal barış olmaz. Geçmiş yıllarda da ekonomik krizler yaşandı. Geçim şartları ağırlaştı. Ancak bu dönemde olduğu kadar yoksulluk görülmedi. İşçiler mağdur olmadı. Enflasyon kadar ücret zammı yoksulluğun sürmesidir. Kaldı ki açıklanan enflasyon yaşadığımızı gerçeğin çok uzağındadır. Bizi yansıtmıyor. Açıklanan resmi enflasyona göre belirlenen ücret zammı bizi daha da yoksullaştırıyor. Gerçek enflasyon oranları açıklanmazsa bu kayıp daha da artacaktır. Enflasyonun bir an önce gerçek seviyesinde açıklanması için gerekli adımlar atılmalıdır. İşçiler enflasyonun sebebi değildir.

Ülkemizde gelir adaletini sağlamak için vergide adaletin sağlanması gerekir. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak servet elde edenler var. Ama işçinin ödediği kadar vergi vermiyorlar. İşçiler 12 ay çalışmakta ve fakat 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Yaptıkları her harcamada KDV’si, ÖTV’si olmak üzere ödediği dolaylı vergi var. Vergi sisteminde acil olarak düzenleme yapılmalıdır. Gelir vergisi tarife basamakları ve oranları kabul edilebilir düzeyde güncellenmelidir. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır.”

eylem4.webp

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi

Etiketler :