Yalçın Karatepe, Mehmet Şimşek İle Görüşmesinden Kırmızı Dosya İle Çıktı: Kırmızı Dosyada Ne Var?

CHP'nin ekonomi kurmayı Yalçın Karatepe ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 4 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. CHP heyeti görüşmeden 'kırmızı bir dosya' ile ayrıldı. Kırmız dosyanın içeriği merak konusu oldu. Karatepe görüşmenin ardından açıklama yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP’nin Hazine ve Maliye Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe bir araya geldi. Karatepe'yi, bakanlık binası girişinde Bakan Şimşek karşıladı.

aa-20240624-34957449-34957448-chp-genel-baskan-yardimcisi-karatepe-hazine-ve-maliye-bakani-simsek-ile-gorustu.jpg

Saat 10.00'da başlayan görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. CHP heyeti görüşmeden kırmızı bir dosya ile ayrıldı.

142811655-ggg.jpg

4 ANA BAŞLIK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe düzenlediği basın toplantısında yapılan görüşmenin içeriğine dair açıklamalar yaptı.

Karatepe, asgari ücret, emekli maaşı, tarımsal destek, vergide adalet olmak üzere 4 ana başlık üzerinden taleplerini Mehmet Şimşek'e ilettiğini ifade etti.

Karatepe, "4 ana başlıkta önerilerimizi sunduk. Harcama kısmından bakarsak paranın önemli bir kısmını üst gelir kısmının harcadığını görüyoruz. Bu açıdan emekli aylığındaki gibi artışların sınırlanmasının doğru olmadığını görüyoruz. Bunları da Sayın Bakan ile paylaştık. Biz enflasyonun bu kadar yüksek seyrettiği bir dönemde asgari ücrete yılın ikinci döneminde zam yapılmamasını şiddetle reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

aa-20240624-34957481-34957478-chp-genel-baskan-yardimcisi-karatepe-hazine-ve-maliye-bakani-simsek-ile-gorustu.jpg

Karatepe “Bakan Şimşek'e, asgari ücrete ve emekliye zam talebimizi ilettik ama görüşme sonunda bir değişim iradesi göremedik. Faturayı vatandaşa çıkarmakta ısrarlılar" dedi.

Karatepe'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Enflasyonun bu kadar yüksek seyrettiği bir yerde asgari ücrete yılın ikinci yarısında zam yapılmamasını reddettik. Dolayısıyla asgari ücrete bir artışın yapılmasının zorunlu olduğunu ifade ettik. Benzer şekilde emekli aylıklarında artış yapılmasının zorunlu olduğunu ilettik.

Görüşmeye gitmeden önce hesaplamasını yaptık. 89,6 milyar dolarlık desteğin çiftçilerimize sağlanmadığını görüyoruz 2006'dan bu yana. Desteklerin verilmediği dönemde Türkiye'nin tarımsal ithalata harcadığı paraların verilerini sayın Bakan'ın dikkatine sunduk.

Vergide adaletin sağlanması, insanların ekonomik güçleriyle orantılı olarak vergi ödemesini de paylaştık. Bugün Türkiye'de vergide adaletin olmadığını ifade ettik. Sayın Bakan'a düzenleme yapılması konusunda bazı önerilerde bulunduk.

TÜİK verilerine yönelik şüphelerin ortadan kalkmasını istiyorsanız bağımsız bir 'danışma kurulu' ya da 'hakem kurulu' gibi akademisyenlerden, konunun uzmanlarından bir heyet oluşturup bunlar TÜİK verilerini şeffaf bir şekilde incelesinler ve tereddütlerin ortadan kalkması için yardımcı olsunlar.

Yurt dışı harcının alınmaması gerektiğini söyledik ama somut bir yanıt alamadık. Tasarıyla ilgili çalışmayı henüz tamamlamadıklarını sanıyorum."