Türkiye’nin ilk yerli makine üreticisi iflas etti: Kimse beklemiyordu
Palme Makina, geçen yıl yaşadığı ekonomik zorlukları aşamayarak iflas etti. Türkiye’deki genel ekonomik sıkıntılar, sadece bireyleri ve küçük şirketleri değil, yıllardır faaliyette olan büyük firmaları da olumsuz etkiledi.
Geçen yıl ekonomik sorunlarla mücadele eden ve iflas ettiği yönünde haberler çıkan şirket, son bir çabayla mahkemeye başvurdu ve konkordato talebinde bulundu.
İFLAS KARARI VERİLDİ
Patronlar Dünyası'ndan Murat Kaya'nın haberine göre:Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi, 65 ülkeye ihracat yapan bu büyük şirketin konkordato talebini reddederek iflas kararı verdi. Mahkeme, 23 Temmuz 2024 tarihli kararında, Palme Makina Sanayi ve Ticaret AŞ’nin konkordato davasının reddedildiğini ve iflasına karar verildiğini açıkladı.
TEDBİRLER KALDIRILDI, KONKORDATO HEYETİ GÖREVİNİ YİTİRDİ
Mahkeme, dosya kapsamındaki tüm tedbirleri kaldırarak, konkordato komiser heyetinin görevine son verdi. Karara itiraz edilebileceği bildirildi.
PALME MAKİNA: 28 YILIN ARDINDAN
1996 yılında Ankara'nın Sincan ilçesindeki Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Palme Makina, büyük bir fabrikada iş ve inşaat makineleri üretimi gerçekleştiriyordu.
Yüzlerce kişiye istihdam sağlayan ve Türkiye genelinde birçok bayisi bulunan şirket, kritik makinelerin üretimini üstlenmişti. Ekonomiye döviz kazandıran başarılı ihracatlar gerçekleştiren Palme Makina, ekonomik krizlerle gündeme gelmişti. Şirketin tek ortağı olan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, konu hakkında açıklama yaptı.
İFLAS NEDENİ: EXIMBANK BORCU
Yılmaz, iflasın sebebinin Eximbank borcu olduğunu belirtti: “Eximbank’tan dolayı iflas kararı verildi. Borcumuzu ödedik, ama aşırı taleplerde bulunuldu. Sonsuza kadar çalışsak bile borcu ödeyemezdik. Anlaşma sağlanamadığı için iflas etmek zorunda kaldık. Ancak faaliyetlerimiz devam etti.”
BORÇLAR ÖDENDİ
Tüm finans kuruluşlarının ve tedarikçilerinin borçlarını ödendiğini vurgulayan Yılmaz, “İflas ettiğimizde muhasebe kayıtlarımızda borçlarımız 6 bin veya 30 bin lira arasında değişiyordu. Ancak biz tüm finans kuruluşlarının borçlarını ödedik, Eximbank da dahil. Borcumuzu Kredi Garanti Fonu garantörlüğündeki krediyle ödeyebildik” dedi.
İŞÇİ SAYISI ARTTI
İflası istemediklerini belirten Yılmaz, “Konkordato talebimiz reddedildi ve iflas kararı verildi. İşçi sayımızda azalma değil, artış var. İflas ettiğimizde işçi sayımız 26’ydı, şimdi ise 40-45 arasında işçimiz var” şeklinde açıklamada bulundu.
Kaynak:Patronlar Dünyası