Türkiye'de Sevilen Çikolata, Bisküvi ve Kahve Devine Rekor Para Cezası

Türkiye'de Sevilen Çikolata, Bisküvi ve Kahve Devine Rekor Para Cezası
Türkiye'de satılan ve sevilen ünlü bisküvi, çikolata ve kahve üreticisi ABD'li şirkete dev para cezası kesildi. Avrupa Birliği, Mondelez International'a AB üyesi ülkeler arasında çikolata, bisküvi ve kahve gibi ürünlerin sınır ötesi ticaretini engellediği gerekçesiyle para cezası verdi.

AB Komisyonu, ABD merkezli Mondelez International'ın AB rekabet kurallarını ihlal ettiği için ceza aldığını açıkladı.

Avrupa Birliği, Mondelez International'a AB üyesi ülkeler arasında çikolata, bisküvi ve kahve gibi ürünlerin sınır ötesi ticaretini engellediği gerekçesiyle para cezası kesti.

Avrupa Birliği (AB), Mondelez International şirketine AB üyesi ülkeler arasında çikolata, bisküvi ve kahve gibi ürünlerin sınır ötesi ticaretini engellediği gerekçesiyle 337,5 milyon euro (yaklaşık 11,7 milyar Türk Lirası) para cezası kesti.

oreo.jpg

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, AB Komisyonu, ABD merkezli Mondelez International şirketinin AB rekabet kurallarını ihlal ettiği için ceza aldığını açıkladı. Yapılan açıklamada, Mondelez International'ın dünyanın en büyük çikolata ve bisküvi üreticilerinden biri olduğu anımsatıldı ve şirket portföyünde Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone ve TUC gibi tanınmış çikolata ve bisküvi markalarının bulunduğu, ayrıca 2015'e kadar HAG, Jacobs ve Velours Noir gibi kahve markalarına sahip olduğu kaydedildi.

mondelez1.jpg

'UYGULAMALARI İÇ PAZARI YAPAY BİR ŞEKİLDE BÖLDÜ'

Açıklamada, Komisyon soruşturması sonucunda şirketin çeşitli çikolata, bisküvi ve kahve ürünlerinin sınır ötesi ticaretini kısıtlamayı amaçlayan rekabete aykırı anlaşmalara veya uygulamalara giriştiğinin, tablet çikolata satışında da belirli ulusal pazarlardaki hakim konumunu kötüye kullandığının tespit edildiği ifade edildi.

Mondelez International'ın yasa dışı uygulamalarının perakendecilerin üye ülkelerdeki ürünleri daha düşük fiyatlarla temin etmelerini engellediğine ve iç pazarı yapay olarak böldüğüne işaret edilen açıklamada, söz konusu uygulamaların AB rekabet kurallarına aykırı olduğu ve firmaya bu nedenle 337,5 milyon euro para cezası verildiği belirtildi.

Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi AB Komisyonu'nda bulunuyor. AB Komisyonu, söz konusu incelemede rekabet veya (tekelleşmeye karşı) antitröst yasalarına aykırı bir durum tespit ederse buna son veriyor ve firmalara yüksek para cezaları uyguluyor.