'Türkiye siparişlerini Kuzey Afrika ülkelerine kaptırıyor'

'Türkiye siparişlerini Kuzey Afrika ülkelerine kaptırıyor'
CHP'li Özgür Karabat, iktidarın 'Rekabetçi kur' politikaları sonrası ihracatçının işten çıkarmaları hızlandırdığını ve Türkiye'nin birçok siparişini kaptırdığını ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, iktidarın 'Rekabetçi kur' politikaları sebebiyle ülkedeki emeğin ucuza satılması ve ihracatın artırılması, böylece ihracatçının başının çaresine bakmak adına işten çıkarmaları hızlandırmasıyla Türkiye'nin siparişlerini kaptırdığına dikkat çekti.

Karabat, "Nebati, enflasyon artmasın diye kuru tuttuklarını söyledi. Peki, soralım o zaman: Hani faiz düşünce enflasyon da düşecekti? Enflasyonda sorun döviz kurlarıysa neden onla mücadele etmediniz? İthalat patlayınca ne yapacaksınız?" diyerek iktidara uyarılarda bulundu.

Karabat'ın açıklamaları şu şekilde:

İşsizlik oranı ekim ayında 0,1 puanlık artış ile yüzde 10,2 oldu. Geniş tanımlı işsizlik ise yüzde 20,3 oldu. Kasım ayı ve sonrasında işsizlik oranı daha da artacaktır.

Erdoğan istediği kadar “İşsizlik yok, iş beğenmemezlik” var desin. Ekonomi büyük bir kısırdöngü içine girmiştir. “Rekabetçi kur” diye ülkenin emeğini ucuza satıp ihracatı artırdılar. Şimdi kuru tutup ihracatçı başının çaresine baksın diyorlar.

Evet, Nebati’nin de işaret ettiği gibi ihracatçı başının çaresine bakıyor. Başta hazır giyim olmak üzere emek yoğun sektörlerde işten çıkarmalar hızlandı. Türkiye, siparişlerini Uzak Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine kaptırıyor. Çözüm var mı, yok.

Yüzbinlerce insanımız soğuk kış döneminde işsizliğin pençesine düştü. Hayat pahalılığı, enerji yoksulluğu ve gıdaya erişim gittikçe zorlaşıyor. En azından bu dönemde okullarda öğrencilere ücretsiz yemek dağıtılsın dedik, ona da karşı çıktılar.

Nebati, enflasyon artmasın diye kuru tuttuklarını söyledi. Peki, soralım o zaman: Hani faiz düşünce enflasyon da düşecekti? Enflasyonda sorun döviz kurlarıysa neden onla mücadele etmediniz? İthalat patlayınca ne yapacaksınız?

Bu kadar tutarsız ekonomi politikalarının olduğu yerde yatırım olur mu? Yeni istihdam alanlarının açılmadığı bir yerde işsizlik oranı da gerilemez. Yılbaşı sonrasına ertelediğiniz doğalgaz ve elektrik gibi zamlar nelere yok açacak hesap ettiniz mi?

Burada ayrı bir parantezi gençlere açmamız lazım. AKP’nin ekonomi politikası en çok onları vuruyor. 15-24 yaş grubunda işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,8 puanlık artış ile yüzde 21,9’a çıktı. Genç erkeklerde yüzde 18,2, kadınlarda ise yüzde 28,6 oldu.

AKP, politik taviz verdiği ülkelerden aldığı borç paralarla çarkı çeviriyor. Bunu yaparken de ülkeyi derin yoksulluğa hapsedip, işsizliği büyütüyor. Ne Nebati’nin, ne de Erdoğan’ın ülkeyi sürükledikleri felaketi görecek halleri yok. Yakında hepsinin hesabını soracağız.