Ticarette Ciddi Riskler Var! Fiyat Artışlarına Maruz Kalınabilir

Ticarette Ciddi Riskler Var! Fiyat Artışlarına Maruz Kalınabilir
DTÖ raporuna göre küresel ticaret yüzde 2,6 büyüyecek, ancak jeopolitik riskler ve belirsizlikler büyümeyi kısıtlayabilir.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ekonomistlerinin son raporuna göre, küresel ticaretin bu yıl yavaş bir toparlanma göstererek yüzde 2,6 büyüme öngörülüyor. Ancak bölgesel çatışmalar, jeopolitik gerilimler ve ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlikler ticarette aşağı yönlü ciddi riskler oluşturuyor.

MAL TİCARETİ YÜZDE 5 DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

2023'te yüksek enerji fiyatları ve enflasyonun etkisiyle birlikte dünya genelinde mal ticaretinin ekonomik değeri yüzde 5 düşüşle 24,01 trilyon dolara geriledi. Bununla birlikte, ticari hizmet ihracatı yüzde 9 artarak 7,54 trilyon dolara ulaştı ve mal ticaretindeki düşüşü kısmen telafi etti.

TÜKETİM ARTIŞI BEKLENİYOR

Enflasyonist baskıların azalması ve özellikle gelişmiş ekonomilerde reel gelirin yeniden artmasıyla birlikte, bu yıl küresel ticarette yavaş bir toparlanma öngörülüyor. Tüketimin artmasıyla birlikte 2025'te yüzde 3,3'lük bir büyüme bekleniyor.

BÖLGESEL BEKLENTİLER

Afrika'nın ihracatının diğer bölgelere göre yüzde 5,3 artması beklenirken, Kuzey Amerika'da yüzde 3,6, Orta Doğu'da yüzde 3,5 ve Asya'da yüzde 3,4 büyüme öngörülüyor. Güney Afrika'nın ihracatındaki artış beklentisi ise yüzde 2,6.

İTHALATTA ASYA ÖNCÜ

Asya'da yüzde 5,6 ve Afrika'da yüzde 4,4'lük bir büyüme ile ithalatın küresel talebi destekleyeceği tahmin ediliyor. Ancak diğer bölgelerde ithalatın ortalamanın altında artış göstereceği öngörülüyor.

JEOPOLİTİK RİSKLER VE FİYAT ARTIŞLARI

Jeopolitik gerilimler ve ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlikler, ticaretteki toparlanmayı kısıtlayabilir. Gıda ve enerji fiyatlarının artması, jeopolitik gelişmeler nedeniyle yeniden fiyat artışlarına maruz kalabilir.

SEKTÖRLERDE ETKİLER

Süveyş Kanalı'ndaki aksaklıkların ekonomik etkisi şu ana kadar sınırlı kalsa da, otomotiv ürünleri, gübre ve perakende gibi bazı sektörler gecikmeler ve navlun maliyetlerindeki artışlardan etkilenebilir.


Etiketler :