Tarlada çıktı dünyaya yayılıyor! 2 Bin ton ihraç edilecek

Bilecik'te tarlada bol hasat verilen ürünlerin ihracı ekonomiye de katkı sunuyor. Şeftali ve nektarin iç piyasa talebini tamamladıkça yurtdışına da ihraç ediliyor.

Türkiye'de yetiştirilen tarım ürünleri bütün dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin ihracat kalemlerinin büyük bir kısmını ise tarım ürünleri oluşturuyor. Sadece baklagil ve kuru tarım gıdaları değil sebze-meyve yetiştiriciliğinde de bir marka haline gelen Türkiye'de tarım AKP yönetiminin kötü politikaları ile çok büyük yara alsa da bereketli topraklar hasatta kendini ortaya koymaya devam ediyor.

Mersin'de örtü atlı yetiştirilen şeftali ve nektarinde hasat dönemi başladı. Erkenci şeftali, kilosu 300 liradan ihracata gidiyor » Haberler burada

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde üretilen şeftali ve nektarin, kalitesi, tadı ve aromasıyla iç piyasada olduğu kadar Avrupa ülkeleri ve Rusya'da da büyük ilgi görüyor.

İhracat ürünü tescilli Lapseki şeftalisinde hasat başladı

15 BİN SERTİFİKALI FİDAN

Şeftali ve nektarin yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı Çerkeşli köyü başta olmak üzere, Beşevler, Oğulpaşa, Akçapınar, Eğricek, Sarıyazı, Hisarcık, Bereket, Ağlan ve Ciciler köylerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sağladığı 92 bin 332 liralık destekle 229 dekar alana 15 bin sertifikalı fidan dikildi.
Mersin'de nektarin hasadı başladı

42 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

"Osmaneli Yaylaları Sulanıyor Tarımsal Üretim Katlanıyor Projesi" kapsamında, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) destekleriyle kurulan güneş panellerinden elde edilen elektrikle göletlerden sulama yapılıyor. Temmuz ayında başlayan hasat, eylül sonuna kadar devam ediyor. Bu yıl 22 bin dekar alanda yaklaşık 42 bin ton şeftali ve nektarin rekoltesi bekleniyor. Ürünlerin büyük kısmı ihraç edilirken, yurt içinde ise Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde tüketiliyor.

Mersin'de nektarin hasadı başladı

Şeftali üreticiliğini 35 yıldır sürdüren Ali Arslan, bölgede soğuk hava deposu inşa ettiklerini ve kapasite artırımına gittiklerini belirtti. Arslan, "1994'te kurduğumuz soğuk hava deposunda, 2017'de Tarım ve Orman Bakanlığından aldığımız yüzde 50 hibe desteğiyle kapasiteyi artırdık. Şu an 1500 ton kapasiteli bir depomuz var, bunu daha da artırmayı planlıyoruz" dedi.

İhracat ürünü tescilli Lapseki şeftalisinde hasat başladı

GÜNLÜK 15 TIR SEVKİYAT YAPILIYOR

Tüccar Recep Alkış ise Çerkeşli ve çevre köylerden aldığı şeftali ve nektarinleri soğuk hava deposunda işleyerek piyasaya sunduklarını ve büyük bir kısmını Rusya, Hollanda, Romanya, Almanya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ihraç ettiklerini belirtti. "Bu yıl ihracatta 2 bin 500 ton hedefliyoruz. Günlük 15 tır sevkiyatı yapıyoruz ve 150 civarında işçimiz hasat yapıyor" diye ekledi.

İhracat ürünü tescilli Lapseki şeftalisinde hasat başladı

Osmaneli Belediyesi Tarımsal Projeler Koordinatörü Abdullah Tetik, ilçenin tarımsal potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayarak, "Belediye olarak üreticilerimize destek olmak amacıyla toptancı hali inşa ettik ve BEBKA'ya proje hazırlayarak meyve, sebze paketleme ve ebatlama tesisi kurduk. Bu tesislerde ürünleri ebatlayarak daha ekonomik ve kazançlı bir şekilde tüketicilere ulaştırıyoruz" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)

Etiketler :