Papaz Eriği Hasadı Başladı: Yeni Sezonun Kilo Fiyatı Dudak Uçuklattı
Manisa'nın Turgutlu ilçesine özgü, lezzeti ve karakteristik buğusuyla tanınan Dumanlı Papaz Eriği'nin bu yıl erkenden hasadı başladı. Gediz Nehri'nin verimli suladığı Turgutlu Ovası'nda, yaklaşık 10 bin dekarlık alanda yıllık ortalama 40 bin ton üretilen bu eşsiz erik türünde, hasat çalışmaları 2 gün önce başladı ve mayıs ayı boyunca devam edecek. Rekoltenin yüksek olduğu bahçelerde, dalların kırılmaması için ahşap destekler kullanılırken, işçiler sabah 06.00'dan itibaren çalışmaya başlayıp, saat 14.00'e kadar mesai yapıyorlar. Titizlikle toplanan Dumanlı Papaz Erikleri, boyutlarına göre ayrılarak pazarlanıyor. Turgutlu'dan Türkiye'nin her bölgesine ve dünyanın dört bir yanına ihraç edilen bu özel erik, bahçede 30-40 TL arasında değişen fiyatlarla satılırken, kalitesine göre hal çıkışında ise 60 ila 100 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.
“DUMANLI PAPAZ ERİĞİ SADECE TURGUTLU’DA YETİŞİYOR”
Turgutlu'nun İzmir'e girişinde bulunan yaklaşık 15 dönümlük Dumanlı Papaz Eriği bahçesinde hasadın 2 gün önce başladığını belirten tüccar Orhan Özdemir, bu yıl rekoltenin oldukça güzel olduğunu söyledi. Özdemir, "Bu fazlalık fiyatlara da yansırsa daha iyi olur. Şu an fiyatlar güzel ama ilerleyen zamanlarda ne olur belli değil. Dumanlı Papaz Türkiye'de sadece burada, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yetişiyor. Türkiye'nin her yerine ve Avrupa'ya ihraç ediyoruz. Yakın zamanlarda uçak kargolarla Dubai'ye, Katar'a ve İngiltere'ye gönderiyoruz. Dumanlı Papaz sadece Turgutlu'ya has bir erik, başka yerlerde de papaz erikleri var ama Dumanlı Papaz Eriği'nin yerini tutmaz. Öbürlerinin üzerinde duman yok. Mersin'de, Aydın'da, İznik'te yetişiyor ama onların üzerinde dumanı yok. Dumanlı Papaz'ın kilogramı 100 lira. Bu ürün pazara gittiği zaman fiyat daha da yükseliyor. Halci var, halcinin aldığı komisyon var, oradan pazarcı var, pazarcının eklediği fiyat var. Bu halkımıza yüksek gelir ama maliyetler çok yüksek. Bir işçinin günlük maliyeti bin lira. Bu bahçeye günlük 30 işçi geliyor. Maliyetleri yükseltiyor, ilaç, gübre, mazot ve işçi servisi giderleri çok yüksek. Tarlaya her gün 3 araba gelip gidiyor" şeklinde konuştu.
Erik tüccarı Kamuran Toprak, Mersin Mut eriğinin başladığı zaman fiyatların çok yüksek olduğunu belirtti, fiyatların 600 lira, 700 lira hatta bin liradan başladığını söyledi. Mut eriğinin önceden başladığı için bu fiyatları alabildiğini ifade eden Toprak, Turgutlu Dumanlı Papaz Eriği'nin ise Mut eriğinden bin kat daha kaliteli olduğunu vurguladı. Üzerindeki ambalajlarda "Turgutlu Dumanlı Papaz Eriği" yazan eriğin en çok Turgutlu'da yetiştiğini ve sağlıklı bir şekilde güvenle tüketilebileceğini belirtti. Kamuran Toprak, Dumanlı Papaz Eriği'nin toplama zamanının genellikle 10-15 Mayıs arasında olduğunu ancak bu yıl eriğin 10 gün önce başladığını, 5 gün sonra daha da güzelleşeceğini söyledi. İnşallah fiyatların istedikleri gibi olacağını ifade eden Toprak, fiyatların bugün 100-80 liranın altına düşerse para kazanamayacaklarını dile getirdi. Amele fiyatlarının da yüksek olduğunu belirten Toprak, her şeyin pahalı olduğunu ancak tüketicinin de düşünülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Emekli olduktan sonra Dumanlı Papaz Eriği üretmeye başlayan 72 yaşındaki İsa Zengin, bu sene rekoltenin çok güzel olduğunu ancak rekoltenin çok olması nedeniyle erik tanelerinin fazla büyümediğini belirtti. Zengin, eriklerin 10 gün sonra daha da irileşeceğini söyledi. İlerlemiş yaşına rağmen üretime devam ettiğini ve herkesin üretime yönelmesi gerektiğini ifade etti.