Otomotiv Devi İflas Etti, 3 Bin Arabayı Ucuza Satıyor

Otomotiv Devi İflas Etti, 3 Bin Arabayı Ucuza Satıyor
ABD'li otomotiv devi iflas etti, elindeki araçları satarak zararını karşılamaya çalışıyor.

Geçtiğimiz ay iflas başvurusunda bulunan ABD'li otomotiv devi Fisker, elinde kalan 3 bin aracı düşük fiyata satarak zararını bir nebze olsun telafi etmeye çalışıyor. Şirket, yaklaşık 3 bin aracı oldukça düşük fiyatlarla satabilmek için mahkemeden onay bekliyor.

Ekonomik kriz her sektörde etkisini göstermeye devam ediyor ve ABD'li otomotiv devi Fisker da bu durumdan nasibini aldı. Geçen ay iflas eden şirketin, yaklaşık 1 milyar dolar borcu olduğu belirtiliyor.

Fisker'in varlıklarının ise 500 milyon ila 1 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. Şirketin 20 büyük alacaklısı arasında Adobe, Google ve SAP gibi dev firmalar bulunuyor.

fisker1.jpg

Fisker, envanterinde bulunan 3 bin 231 Ocean SUV model aracını American Lease adlı araç kiralama şirketine 46.25 milyon dolar karşılığında satmayı planlıyor.

Şirket, her aracı 14 bin dolara elden çıkarmayı hedefliyor. Oysa Fisker, Ocean modelini ilk tanıttığında 70.000 dolara satıyordu. Ekonomik krizin etkisiyle bu fiyat 25.000 dolara kadar düşmüştü.

Araçlardaki bazı sorunlar nedeniyle iflas bayrağını çeken Fisker, mahkemeden bu modelleri düşük fiyatlarla satma izni almayı umut ediyor. Ancak bu konuda nihai kararı yargıç verecek.

fisker.jpg

Şirketin tek ürünü, Fisker Ocean adlı elektrikli SUV'dur. Şubat ayındaki kazanç raporunda şirket, geçen yıl yaklaşık 10.000 adet SUV üretildiğini ancak bunların yalnızca yarısının müşterilere teslim edildiğini açıkladı.

Ocean, aynı ay Amerikalı YouTuber Marques Brownlee'nin "Bu, Şimdiye Kadar İncelediğim En Kötü Araba" başlıklı incelemesinde de yer aldı. Videonun açıklamasında "Fisker Ocean'ın bu versiyonunu satın almayın" yazıyor. Bu video, Fisker'in hisselerinin düşmesine neden oldu ve şu ana kadar 5,7 milyon kez izlendi.

Automotive News ile yaptığı yakın tarihli bir röportajda, şirketin kurucusu ve CEO'su Henrik Fisker, Ocean'ın kalite sorunları olduğunu kabul etti. Sorunların, uyumsuz tedarikçilerin yazılımlarından kaynaklandığını ve bu problemlerin güncellemelerle giderildiğini belirtti.

Fisker, kendi sorunlarının yanı sıra, 2016'dan beri yerleşik otomobil üreticilerinin artan rekabetiyle de mücadele etmek zorunda kaldı. Tesla'nın yanı sıra Hyundai, Kia, Ford ve General Motors gibi dev şirketler, Ocean'a benzer elektrikli SUV'ler sunuyor ve bu markalar, Fisker gibi bilinmeyen bir girişimle uğraşmanın risklerine sahip değil. Ayrıca, Çinli BYD de elektrikli araçlarda küresel pazar lideri olarak Tesla'ya meydan okumaya başladı.

Fisker'in iflası, büyüyen elektrikli araç endüstrisinin karşı karşıya olduğu daha geniş kapsamlı zorlukların ve engellerin bir başka işareti olarak öne çıkıyor.