Mevduat faizi altının tahtını salladı!
Yatırımcılar yüksek faizlerin getirilerine karşı koyamayarak mevduata yöneldi. Bu durum ise altına olan fiziki talebi düşürürken Darphane'nin altın basım adedine de doğrudan yansıdı.
Darphane'nin Temmuz ayı içerisinde aylık bazda 478 bin adet Cumhuriyet ziynet altını basımı gerçekleştirdi. Bu durum ise son iki yılın en düşük seviyesi!
YABANCILARIN TALEBİ DE AZALDI
Kapalıçarşı’da faaliyet gösteren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, “Artan faiz oranlarından sonra hane halkının tasarruf tercihi değişti ve altına talep neredeyse dip yaptı. Düşük bütçeli turistin gelmesi de sektörü negatif etkiledi. Yabancılar da kuyum almıyor” dedi.
MEVDUAT FAİZİ ALTIN YATIRIMLARINI SARSIYOR
Ekonomi dünyasında son günlerde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Güvenli liman olarak bilinen altının yılı başından bu yana değerinde belirgin bir artış gözlemlendi.
Eylül başındaki gerilemeye rağmen, yılbaşında gramı 1.953 TL olan altın, yüzde 40,14 oranında bir değer kazancı sağladı. Son bir yılda gram altının fiyatı ise yüzde 64,34 oranında arttı.
Öte yandan mevduat faizleri, bankadan bankaya ve vade süresine göre değişiklik göstermesine rağmen, Merkez Bankası verilerine göre şu anda yüzde 60 civarında seyrediyor. Ancak, altının fiyatları hem küresel hem de yerel ekonomik faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterdiği için mevduat faizine göre daha yüksek risk taşıyor.
ALTIN TALEBİ DÜŞÜŞTE
Yatırımcıların yüksek mevduat faizlerine yönelmesi, Özboyacı'ya göre altın talebinin neredeyse sıfıra indiğini gösteriyor. Özboyacı, “Artan faiz oranları ile birlikte hane halkının tasarruf tercihleri değişti ve altın talebi ciddi şekilde azaldı. Ayrıca turizmdeki düşüş ve gelen turistlerin düşük bütçeli olması da bu durumu etkiledi” değerlendirmesini yaptı.
TALEP DÜŞÜK, DENGELENME VAR
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Darphane’nin altın basımındaki düşüşü şöyle yorumladı: “İstanbul Altın Borsası’ndaki işlem hacmi önceki gün itibari ile 155 kilo iş olmuş. Darphane’ye gidilmemesinin bir gerekçesi de altın dışarıya göre primli olduğu için ancak aşırı bir talep olduğunda oraya gidiliyor. Şu an stoklardan tüketiliyor. Basımın düşük olmasının bir sebebi de bu. Zaten epeyce prim yaptığında altın stoklanmış verilmemişti piyasaya. Talep çok yüksek demiyorum ama bir dengelenme var. Bunun bir gerekçesi de yurt dışında altın fiyatları yükselecek, faiz indirimleri başlıyor. Onun da bir yansıması olur.”
ALTIN HESAPLARI 1 TRİLYON TL'Yİ GEÇTİ
Fiziki altın talebindeki düşüşe karşın, altın mevduat hesapları önemli bir artış gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu yıl Ocak ayında gerçek kişilerin altın depo hesaplarının büyüklüğü 845 milyar TL iken, bu rakam 7 ayda 162 milyar TL artarak 1 trilyon 7 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde gerçek kişilerin TL mevduatları da yüzde 22 artışla 4 trilyon 859 milyar TL’den 5 trilyon 932 milyar TL’ye çıktı.
Kaynak:Haber Merkezi