Merkez Bankası'dan vahim grafik: Tüm zamanların en düşük 'Türk Lirası'

Merkez Bankası'dan vahim grafik: Tüm zamanların en düşük 'Türk Lirası'
Merkez Bankası, Haziran ayına ilişkin reel efektif döviz kurunu yayımladı. Paylaşılan grafikte; 2020'ye 75 seviyelerinde giren Türk Lirası'nın Haziran'da 59,77'ye kadar gerileyerek en düşük seviyeyi gördüğü vahim durum dikkat çekti.

Merkez Bankası Haziran ayına ilişkin reel efektif döviz kuruna dair son verileri ve son 40 yılın grafiğini paylaştı. 

Grafikte Türk Lirası'nın reel değerinin 1981 yılında 110 seviyelerinin üstünde seyrettiği görülürken 2021 yılının Haziran ayında ise 59.8 seviyelerine kadar düştüğü görülüyor. Ayrıca grafikte 2009 yılında en üst seviye olan 127'ye kadar çıktığı görülüyor.

Salgın Türk Lirası'nı vurdu 

Bloomberg HT'de yer alan habere göre Salgın yılı olan 2020'ye 75 seviyesinde başlayan reel efektif Döviz kuru gerileme ivmesine girmiş ve Kasım'da 60,45 seviyesini görmüştü. Reel efektif Döviz kuru sonrasında yükselişe geçerek Şubat'ta 69 seviyesinin üzerine kadar yükselmişti.

merkez-grafik.jpg

Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirasının ortalama değeri ile nominal efektif Döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.

REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB'nin enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.

Reel efektif döviz kuru ne demek? 

Nominal efektif döviz kuru, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk Lirası (TL)’nın ağırlıklı ortalama değeri olarak hesaplanıyor.

Reel efektif kurun artışı Türk Lirası'nın değer kazandığını, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.

Reel efektif kurun düşmesi ise Türk Lirası'nın değer kaybettiğini, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının azaldığını gösteriyor.