Enag'a göre enflasyon yüzde 3.28 arttı: 6 aylık enflasyon rakamı bile TÜİK'i geçti

Enag'a göre enflasyon yüzde 3.28 arttı: 6 aylık enflasyon rakamı bile TÜİK'i geçti
Enflasyon Araştırma Grubu Enag Grup, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enag'ın yaptığı araştırmaya göre, haziran 2021 dönemi günlük fiyat değişimlerinden elde edilen fiyat endeksi aylık bazda %3,28 arttı.

Enag'ın yaptığı araştırmaya göre haziran 2021 dönemi günlük fiyat değişimlerinden elde edilen fiyat endeksi aylık bazda %3,28 arttı. Son 6 aylık enflasyon oranı ise %19.16 olarak gerçekleşti.

TÜİK'e göre enflasyon

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) piyasa beklentilerinin üzerinden açıklanan Haziran ayı enflasyonu 1.94 oldu. Yıllık enflasyon ise 17.53 olarak gerçekleşti. 

ENAG'ın 6 aylık enflasyon rakamı TÜİK'in yıllık rakamını geçti 

Buna göre Enag'ın 6 aylık enflasyon rakamı TÜİK'in yıllık rakamını geçti.  TÜİK'in yıllık enflasyona oranı yüzde 17.53 olurken, Enag'ın verilerine göre sadece 6 aylık enflasyon 19.16 olarak açıklandı. 

Haziran 2021, Enag  Grup Tüketici Fiyat Endeksi seyri günlük bazda BIST100, ABD Doları döviz kuru ve faiz oranı (2 yıllık devlet tahvili) göstergelerinin günlük verileri aşağıdaki tabloda birlikte gösterilmiştir. (Başlangıç tarihi = 100)

aa.png

En az giyim ve ayakkabı alındı 

TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş -%4,19 ile 'giyim ve ayakkabı' en fazla yükseliş ise %10,88 ile 'eğlence ve kültür' kaleminde gerçekleşti. 

Enag Grup Tüketici Fiyat Endeksi alt grup enflasyon oranları Enag Grup tüketici sepeti farklılaştırması ekteki grafikte gibi sunuldu.

bb.png

Değişik tüketici gruplarının yine değişik enflasyon oranlarını yansıtması amacıyla oluşturulan bu ürün grubu sınıflamasına göre enflasyon oranı oldukça farklılıklar gösteriyor.

En fazla yükseliş elektrikli ev aletlerinde 

Enag-özellikli ürün grubu enflasyon hesaplamasına göre, aylık en fazla düşüş yaşanan grup -%8,93 ile hırdavat , en fazla yükseliş görülen grup ise %21,34 ile elektrikli ev aletleri ürün grubunda olmuştur. 

 

cc.png

Etiketler :