Reuters: Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, iki ülkeyle swap anlaşmasına yakın

Reuters: Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, iki ülkeyle swap anlaşmasına yakın
Reuters haber ajansı, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun dün bir araya geldiği Türkiye Bankalar Birliği üyesi banka yöneticilerine, swap anlaşması yapılması için dört ülkeyle görüşmelerin sürdüğünü ve iki ülkeyle anlaşmaya yakın olduklarını söyledi.

Reuters'ın adlarını açıklamadığı toplantıya katılan iki banka yöneticisine dayandırdığı habere göre, banka yöneticileri, Kavcıoğlu'nun, Merkez Bankası'nın hangi ülkelerle anlaşmaya yakın olduğunu söylemediğini belirtti.

Reuters'ın haberine göre Kavcıoğlu toplantıda; Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin güçlendirilmesi hedefine bağlı olduğunu, sıkı para politikasını muhafaza edeceğini, Türk Lirası'nın korunması için gerekli adımların atılacağını ve bunun için gerekirse bazı politikaların değiştirileceğini söyledi.

Kavcıoğlu dün Türkiye Bankalar Birliği'ni ziyaret etmişti.

TBB'den yapılan açıklamada, Kavcıoğlu ve banka yöneticilerinin yılın ikinci yarısına ilişkin görüş alışverişinde bulundukları, görüşmenin 'verimli ve faydalı' geçtiği belirtilmişti.

Swap hattı nedir?

Swap, kelime olarak değiş-tokuş veya takas anlamına geliyor.

Finans piyasalarında ise iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve / veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri takas anlaşmasına "swap sözleşmesi" deniyor.

Swap piyasasında ağırlıklı döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri işlem görüyor.

2000'lerin sonundaki küresel likidite krizi sırasında sıkça başvurulan swap hattı uygulaması ile merkez bankaları kendi para birimlerini diğer bankalara verip, yabancı para birimi alabiliyor.

Böylece piyasaya likidite sağlanarak, herhangi bir ülkenin döviz bulma ya da ödeme yapma sıkıntısı yaşamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Reuters'a göre Türkiye'nin döviz rezervinin geçen yıl yüzde 75 azalması olası bir ödemeler dengesi krizi kaygısına neden oldu. Hükümet yetkilileri ise bu yöndeki eleştirilerin yersiz olduğunu söylüyor.

 

Etiketler :