Kuyumculardan Altın Sahiplerine Kötü Haber

Geçtiğimiz yıl göreve başlayan ekonomi yönetimi, altın talebini baskılamak amacıyla fiziki altın alım-satım işlemlerine kota uygulaması getirmişti. Piyasalar, altın tarafında alınan kısıtlayıcı kararların gevşetilmesini beklerken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın üretimine ilişkin yeni kısıtlamaları hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Türkiye'de yıllar içerisinde her türlü davranış ve alışkanlık değişikliğe uğrasa da, vatandaş için bir numaralı yatırım aracı altın olarak kalmaya devam ediyor.

Yerel seçimlerin ardından ekonomi yönetimi tarafından vites yükseltilen sıkı para politikalarında esnemeye gidilmezken, yalnızca geçtiğimiz ay itibarıyla şirketlerin işlenmemiş altın ithalat kotalarında 10 kilogramlık artış kararı alınmıştı.

Fiziki altın talebinde bulunan vatandaşlar ve şirketler, kota uygulamasının yakın gelecekte kaldırılmasını beklerken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı sert çıkışın ardından ekonomi dünyasını alevlendiren yeni iddialar ortaya atıldı.

altin5.webp2023 yılında atılan adımlar ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın üretimlerinde çeyrek ve yarım gramlık altınları yasaklamış ve alt seviyeyi 1 grama indirmişti. Bu durum, daha düşük paralar ile altın alma ihtimalini ortadan kaldırırken, birikimini bu yolla altın tarafına kaydıran vatandaşlar için yeni biri kısıtlayıcı karar yolda.

MEHMET ŞİMŞEK YASAKLAR SÜRECEK DEDİ

Kuyumcular ile altın ve mücevherat sektörünün temsilcileri her görüşmelerinde Bakan Şimşek'e kısıtlamaların gevşetilmesi çağrısında bulunurken, Şimşek geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklama ile adeta ortalığı alevlendirmişti.

Altına yönelik kısıtlamaların devam edeceğini aktaran Şimşek, "Altına yönelik biz bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki çıkar çevreleri memnun değil... Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine? Vatandaşlarımızın tercihine saygılıyım. Bu noktada hiçbir tereddüt yok ancak biz burada kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine ve yatırıma, üretime, dolayısıyla istihdama ve ağırlıklı olarak ihracata dönüştüreceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

altin1.jpgYENİ KISITLAMALAR TÜRKİYE'NİN TAMAMINDA GEÇERLİ OLACAK

Altın üretimine dair bu tür kısıtlamaların birikim alışkanlıklarını değiştireceğini aktaran Memiş, bütçesi düşük olan ve birikimini gram altın satın alarak yapan vatandaşların, piyasada dolaşımda bulunan gram altınlara erişimini kaybetmesi halinde söz konusu birikime gidecek paraların yeniden piyasaya döneceğini ve bu durumun enflasyonu tetikleyeceğini vurguladı.

Memiş, bütçesi kısıtlı olan vatandaşlar için iyi bir birikim aracı olan gram altının, geçtiğimiz hafta yaşanan sert hareketlerin ardından rekor seviyelere yükselttiğini belirtirken, yetkililerin bu konuda vatandaşa destek çıkmasını beklediklerini belirtti.

İlk aşamada söz konusu yasaklamanın yalnızca 22 ayarlık gram altınlar için uygulanacağını söyleyen Memiş, ilerleyen tarihlerde bu sınırlamanın 24 ayar için de alınabileceği uyarısında bulundu.

Söz konusu adımın atılması halinde, her ne kadar elinde altın bulunan vatandaşlar satışını yapabilecek olsa da, tıpkı kesme altına uygulanan sınırlamanın bir benzeri gram altın için geçerli olacak. Bu durumda çok sayıda kuyumcu, 22 ayarlık gram altınları kabul etmeyecek ve piyasada yaşanan satış talebi beklentileri aşağıya çekecek.