Kredi kartında bir dönem sona erdi! İhtiyaç kredisi faizlerinden kaçan ona koşmuştu

Kredi kartında bir dönem sona erdi! İhtiyaç kredisi faizlerinden kaçan ona koşmuştu
Ekonomi yönetimi, artan kredi kartı harcamalarını dengelemek amacıyla faiz oranlarını yükseltme yoluna gitti. Özellikle ihtiyaç kredisi faizlerinden daha düşük olan kredi kartı nakit çekim faizleri, 16 Mart'tan itibaren artırıldı; azami faiz oranları yüzde 5, gecikme faiz oranları ise yüzde 5,3'e çıkarıldı. Bu önlemler, kredi kartı nakit çekimlerinde belirgin bir azalmayı beraberinde getirdi.

Sıkı para politikaları ve yüksek enflasyon, yılın ilk çeyreğinde kredi kartından nakit çekim ve kredili mevduat hesaplarına yönelimi artırdı. Kredili mevduat hesapları ve kredi kartından nakit çekim faizleri arasındaki fark, artışların ardından daraldı. 16 Mart'tan itibaren faiz oranları yükseltilerek, kredi kartı nakit çekiminde büyük bir daralma sağlandı.

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre, kredi kartı nakit çekimlerinde yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre yüzde 50,11'lik bir azalma görüldü; reel olarak ise bu düşüş yüzde 54 olarak hesaplandı.

Picture background

İlk çeyrekte, kredi kartından nakit çekim miktarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78,65 artış yaşandı; geçen yılın son çeyreğine göre ise artış yüzde 21,6 oldu. Ocak ayında 116,15 milyar lira, Şubat ayında 121,25 milyar lira olan kredi kartı nakit çekimleri, Mart ortasında yapılan faiz artışının ardından 89,33 milyar liraya geriledi. Bu yılın ilk çeyreğinde, kredi kartı nakit çekimi toplamda 326,74 milyar liraya ulaştı. İlk çeyrek tüketici enflasyonunu (%15,06) hesaba kattığımızda, reel artış yüzde 5,68 olarak hesaplandı.

Picture background

Ancak, yılın ikinci çeyreğinde kredi kartı nakit çekimindeki azalma devam etti. Nisan ayında 52 milyar lira, Mayıs'ta 58,5 milyar lira, Haziran'da ise 53,4 milyar lira kredi kartından nakit çekim yapıldı ve ikinci çeyrek toplamında kredi kartı nakit çekimleri 162,99 milyar liraya düştü. Bu dönemlerdeki azalma, yılın ilk çeyreğine göre yüzde 50,11 oranında gerçekleşti; enflasyondan arındırıldığında ise reel olarak yüzde 54'lük bir düşüş gözlemlendi.

Picture background

KREDİ KARTI DA İSTENEN İVME KAYBI YAŞANDI

Kredi kartı alışverişlerinde ise istenen hızda bir ivme kaybı yaşanmadı. Kredi kartları için geçerli azami akdi faiz oranı yüzde 4,25, gecikme faiz oranı ise yüzde 4,55 seviyesinde kaldı. BKM verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde kredi kartı alışverişleri toplam 2 trilyon 565 milyar 490 milyon liraya ulaştı. Bu, yılın son çeyreğine göre yüzde 18,4'lük bir artış anlamına gelirken, ilk çeyrekteki enflasyondan arındırıldığında reel artış yüzde 2,90 oldu.

Kaynak:Haber Merkezi