Kredi kartı kullananlar dikkat: Tarihi düşüş yaşandı

Kredi kartı kullananlar dikkat: Tarihi düşüş yaşandı
Seçim sonrası kredi kartı faizlerindeki artış, taksitli harcamalarda tarihi bir düşüşe neden oldu. Son üç ayda kredi kartı taksitli borç bakiyesi 109 milyar TL azalarak önemli bir gerileme gösterdi.

Türkiye ekonomisi yüksek faiz ve kredi kısıtlamalarının etkisiyle yavaşlarken, kredi kartında taksitli harcamalarda büyük bir düşüş yaşanıyor. Yerel seçimler sırasında zirveye ulaşan kredi kartı taksitli borç bakiyesi, seçim sonrası hızlı bir şekilde azaldı.

KREDİ KARTI TAKSİTLİ BORÇ BAKİYESİ DÜŞTÜ

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 5 Nisan 2024'te 787,8 milyar TL olan kredi kartı taksitli borç bakiyesi, 26 Temmuz'da 678,8 milyar TL'ye düştü. Bu yaklaşık üç aylık dönemde borç bakiyesinde yüzde 13,8 oranında bir azalma, toplamda ise 109 milyar TL'lik bir düşüş gerçekleşti. Bireysel kredi kartlarındaki taksitli borç bakiyesi yüzde 13,7 oranında azalarak 599,9 milyar TL'den 517,8 milyar TL'ye gerilerken, ticari kredi kartlarında da borç bakiyesi yüzde 14,2 oranında düşüşle 187,9 milyar TL'den 161 milyar TL'ye indi.

TESK'ten kredi kartı uyarısı

KREDİ KARTI FAİZLERİ YÜKSELDİ

Yüksek faiz etkisiyle, seçim sonrası kur ve faiz artışı beklentisiyle kredi kartı taksitli harcamaları yükselmişken, sonrasında bu harcamalar gerilemeye başladı. Seçim sonrasında kurda bir artış yaşanmazken, kredi kartı faizleri yükseldi.

Yerel seçimlerin hemen ardından 6 Nisan 2024'te TCMB, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarını artırdı. Bu düzenleme ile kart borcunun asgari ödemeden kalan kısmı için aylık faiz oranı yüzde 3,66'dan yüzde 4,25'e, azami gecikme faizi ise yüzde 3,96'dan yüzde 4,55'e çıkarıldı. Yabancı para borçlarında ise gecikme faizi yüzde 3,23'ten yüzde 3,70'e yükseltildi.

Kartlı ödemeler nisanda 544 milyar TL oldu

TAKSİTLEME SEÇENEĞİ KALDIRILMIŞTI

Buna ek olarak, BDDK, 31 Temmuz 2023'te hava yolları, seyahat acenteleri ve yurt dışı konaklama harcamaları için taksitlendirme seçeneğini kaldırmıştı. Ayrıca, bankaların mart ayında kredi kartı müşterilerinin nakit avans limitlerini ve taksit sayılarını düşürdüğü belirtilmişti.

Son dönemde genel kartlı harcamalarda da bir yavaşlama gözlemleniyor. Haftalık kart harcamalarının aylık ortalamasının yıllık artışı şubat ayında yüzde 135,5 iken, temmuz ayında bu oran yüzde 80,8'e geriledi.

Tüketiciler fiziksel alışverişlerde nakit, internette kredi kartı ödemesini tercih etti

Kaynak:Haber Merkezi