Kavcıoğlu ile BAE arasında swap görüşmesi iddiası

Kavcıoğlu ile BAE arasında swap görüşmesi iddiası
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Türkiye'yi ziyarete gelen Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileri ile iki ülke arasında oluşabilecek bir swap anlaşmasına ilişkin görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi.

Reuters'a konuşan bilgi sahibi iki kaynak da Kavcıoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirdiği görüşmeleri doğruladı. TCMB konuya ilişkin yorum yapmadı.

Abu Dabi yetkililerinin bugün Türkiye'ye gerçekleştirdikleri ziyarette Türkiye'ye doğrudan yatırımları da kapsayan bir dizi yatırım anlaşması da imzalanıyor.

10 yıldır rekabet ediyorlar

Türkiye ve BAE on yıl önce gerçekleşen Arap yakalanmalarından bu yana bölge ülkelerinde nüfuz sahibi olabilmek için birbirleriyle rekabet ediyorlar. İki ülke Libya'daki iç savaşta karşı tarafları desteklemişti ve ülkeler arasındaki fikir ayrılıkları Doğu Akdeniz ile Körfez Arap ülkeleri arasındaki gerilimde de kendini göstermişti.

Gerilimin ardından ilk anlaşmalar

Gerilim sonrası iki ülke arasında ilk kez bu kadar kapsamlı ekonomik anlaşmalar imzalanıyor.

Swap anlaşmaları ise iki ülke arasında genel olarak lokal para cinsinden ticareti geliştirmek için kullanılıyor. Öte yandan bu anlaşmalar TCMB'nin brüt rezervlerini daha da yukarıya yaşıyor.

Swap anlaşmaları 23 milyar dolara ulaştı

TCMB'nin Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile de 15 milyar dolar ve Güney Kore ile 2 milyar dolar olmak üzere toplam 23 milyar dolara ulaşan swap anlaşması bulunuyor.