‘İşsizlik artış trendine girebilir’

‘İşsizlik artış trendine girebilir’
BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, büyümedeki yavaşlama ile birlikte istihdamda daralma olduğuna dikkat çekerek, “İşsizlikte önümüzdeki aylarda artış trendine girilebilir. Asgari ücrette yüksek bir artış olursa, alarm veren sektörlerde olumsuz etki yaratır” dedi. Gürsel, asgari ücrete enflasyonun üstende yapılacak artışların, alarm veren sektörlerde olumsuz etki yaratacağını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) istihdam verilerini ve asgari ücrete ilişkin senaryoları Bloomberg HT’ye değerlendiren Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Başkanı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, işsizlikte önümüzdeki aylarda artış trendine girileceğini söyledi.

seyfettin-gursel-002.jpg

Eylül ayında istihdamda 54 binlik bir azalış olduğuna dikkat çeken Gürsel, işsizliğin önlenmesi için güçlü bir büyüm gerektiğini söyledi. “TÜİK açıkladığında üçüncü çeyrek büyümelerini göreceğiz ama büyümede ciddi bir düşüş bekleniyor. Resesyon yok ama büyümede yavaşlama var. Dolasıyla işsizlik oranında bir artış beklenebilir” diyen Gürsel, asgari ücrete ilişkin soruları da yanıtladı.

Belli ki yüksek artış gelecek

Asgari ücrete yapılacak artışın etkilerine ilişkin, “Enflasyonun temmuzdan aralıka yüzde 20’nin üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Ancak, çeşitli söylemler nedeniyle çok daha yüksek bir artış bekleniyor. Eğer asgari ücrete enflasyonun üstünde yüksek bir artış olursa bu, alarm veren sektörlerde olumsuz etki yaratır” değerlendirmesini yapan Gürsel, ilk etkilerin özellikle konfeksiyon sektöründe yaşanacağını dile getirdi.

‘Yüksek asgari ücret kayıt dışılığı artırıcı etki yaratabilir’

Gürsel, asgari ücretin iki tarafı keskin bıçak olduğunu belirtti. Önceki yüksek artışların etkilerinin araştırıldığını aktaran Gürsel, “Yüksek asgari ücret kayıt dışılığı artırıcı bir etki yaratabilir. İstihdamı olumsuz etkileyebilir. Diğer yandan bu artış, iç talebe olumlu katkı yapması için planlanıyor. Bu planın amacı, iç talep artsın, büyüme güçlensin, bu sayede istihdam artısın diye bekliyor. Hangisi galebe çalar bilmiyoruz” diye konuştu.

Konfeksiyonda siparişlerin azaldığını hatırlatan Gürsel, ikinci olarak da inşaatta istihdamda 2017-2018’de yaşanan duraklamanın tam anlamıyla aşılamadığını belirterek, “İnşaatta da ciddi bir istihdam yaratma problemi görülecek. Bunları bir araya getirdiğinizde önümüzdeki aylar sancılı geçecek gibi duruyor” ifadelerini kullandı.