Herkes Bunu Merak Ediyor… Seçimler Piyasaları Nasıl Etkiledi?

Herkes Bunu Merak Ediyor… Seçimler Piyasaları Nasıl Etkiledi?
Geçen hafta Millet İttifak'ının iktidar olacağı beklentisini satın alan piyasalar, pazartesi gününden itibaren hisse senedi satışına geçti.

Türkiye’nin kaderini etkileyecek seçimlerin ardından borsa, 'Beklentiler alınır, gerçekler satılır' sözüyle haftaya başladı. Seçim öncesi anketlerdeki iktidarın değişeceği beklentisi satın alan piyasa, hafta başında hisse senedi satışına geçti. Borsa henüz tam olarak toparlanamazken, faizler de yükseldi. Uzmanlar hükümetin dolar kurunu ne zamana kadar dizginleneceğini bilmiyor. Ancak Merkez Bankası'nın faizi yükseltmesini bekliyorlar.

Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre, seçimden önce anketlerin Millet İttifakı için olumlu geldiğini, bu nedenle de borsada yukarı hareketler yaşandığını belirterek, “Seçimden bir hafta önce ciddi hisse senedi alımı söz konusuydu. Ancak pazar günü anketlerden tam tersi bir sonuç çıkınca piyasa açılır açılmaz borsa devre kesti, bankacılık hisseleri taban yaptı.. Salı ve çarşamba günü borsada yukarı hareket gerçekleşse de piyasanın yeterli gücü bulamadığını gördük. Varlık Fonu, Ziraat Bankası'nın yatırım fonlarından alış gerçekleştiriyor. Varlık Fonu Ziraat Bankası'ndan alış gerçekleştirdikçe, Ziraat Bankası da piyasadan alım yapıyor. Ziraat Bankası'nın yüklü alımlarını görüyoruz piyasada. Varlık Fonu piyasayı tutmaya çalışıyor” diye konuştu.

‘Risk primi de faizler de yükseldi’

Cibre, Türkiye'nin Kredi Risk Primi'nin (CDS) yükseldiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Seçimden önce Kredi Risk Birimi 500'ün altındayken bugün 680'lere geldi. Üç gün içinde 200 baz puana yakın yükselme yaşandı. Resmi dolar kuru yukarı yönlü tırmanmaya devam ediyor. Eurobond faizleri muhalefetin iktidara geleceği beklentisiyle yüzde 8'lerin altına gelmişti. Alım yapıldığı için, faizler düşmüş, yüzde 7.5'lara gerilemişti. Şimdi yine seçimin ertesi gününden itibaren satışlar gerçekleşiyor ve 9.5'lara kadar yükseldi.”

‘Piyasalar yanılabilir’

Piyasaların mevcut hükümetin devam edeceği yönünde fiyatlama yaptığını ancak piyasaların da yanılabileceğinin altını çizen Cibre, “Piyasaların da yanılabileceğini gördük. Bundan sonra beklenti, hükümetin devam etmesi halinde ortodoks politikalara geçilmeyeceği, cari açığın devam edeceği, kuru tutmak için Merkez Bankası'nın müdahaleye devam edeceği beklentisiyle yabancı yatırımcının gelmesini beklemek hayal olur. Bundan sonra piyasayı tutmak için şapkadan ne gibi tavşanlar çıkar hayal edemiyorum. Fakat muhakkak faiz artırmak zorunda kalacaklarına inanıyorum. Buna ne kadar direnebilirler, bu yayı ne kadar gererler bilemiyorum. Bu şekilde devam edilirse, ödemeler dengesinde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz” diye konuştu.

‘İnşaat şirketlerine yöneldiler’

Geçen hafta bazı yabancı yatırımcıların banka ve holding hisseleri aldığını ancak, seçim ertesinde pazartesi ve salı günü satış yaşandığını söyleyen Barış Soydan ise “Çarşamba günü itibariyle satışlar durdu. Şu anda yabancı yatırımcılar 'Erdoğan'ın kazanacak ve inşaata dayalı düşük faiz dönemi devam edecek düşüncesiyle inşaat şirketlerine ve Türkiye Varlık Fonu'ndaki şirketlere alım yapmaya başladılar. Böyle olunca da tekrar yükselmeye başladı borsa” diye konuştu.

‘Doları ne kadar tutabilecekler?’

Soydan, “Bundan sonra ne olur” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Aslında en kritik soru 'Doları ne kadar tutabilecekler?' Rezerv satışları ve sermaye kontrolleriyle dolardaki artışı dizginliyorlar ama ne kadar tutacaklar bunu bilmiyoruz. Yaz aylarında şu anki gibi gitme olasılığı yüksek. Çünkü turizm gelirleri olacak. Ama sonbahar ve kış ayları zor geçecek. Çünkü çok büyük cari açık var. İhracat artışı durdu, hatta ilk dört ayda ihracat azaldı. Dolayısıyla cari açığı kapatma konusunda işleri zor olacak. Eğer Suudi Arabistan ve Rusya'dan yeni para gelmezse, ödemeler dengesi krizi riski ortaya çıkacak. Bu yüzden de sonbahar ve kış aylarında kriz olasılığı küçümsenmeyecek şekilde var.”

‘Türkiye'yi zor dönem bekliyor’

Devlet tahvili faizlerinde seçim sonrasında düşüş yaşandığına dikkati çeken Soydan, “4 Aralık 2024 vadeli bonosunun faizi yüzde 5'lere kadar indi, şimdi 7.9'da. Bu arada Hazine'nin Eurobond'larının faizi yükseliyor. Çünkü Türkiye'nin risk primi bir anda sıçradı. Seçimden önce 500'lere inen risk primi üç günde 200 puan artarak 700'e yaklaştı. Böyle olunca da Türkiye'nin Eurobond'larının fiyatı düştü, faizi yükseldi. Parasını Eurobond'a yatıranlar zarara uğradı. İçeride mevduat faizi biraz yüksek ama önümüzdeki dönemde enflasyon da yükselecek. Türkiyeyi zor dönem bekliyor. Cari açık yüksek, bütçe açığı yükseliyor, enflasyon daha da yükselecek. Bunlar Türkiye'nin üç büyük problem noktası. Ve bunların kısa vadede mevcut politikalarla bu sorunların kapanma ve azalma ihtimali yok. Yerel seçime kadar bu durum idare edilecek. Çok ciddi düzelme olmayacak. Arada bir kriz ihtimali var ve bu çok düşük bir ihtimal değil” diye konuştu.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi