Fitch'den 'TL vadeli mevduat' öngörüsü: Planın çalışıp çalışmayacağını görmek için...

Fitch'den 'TL vadeli mevduat' öngörüsü: Planın çalışıp çalışmayacağını görmek için...
Fitch Ratings'in Gelişmekte Olan Avrupa Ülke Kredi Notları Başkanı Paul Gamble, Türkiye'nin dolarizasyonu azaltmak için ortaya koyduğu radikal planın çalışıp çalışmayacağını görmek için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Reuters'a yaptığı değerlendirmede, "Açıklanan plan Türk Lirası'na güvenle ilgili" diye konuşan Gamble, "Bu plan açık bir şekilde ülkenin bilançosu için yeni bir potansiyel yükümlülük. Ancak eğer bu yaklaşım çalışır ise yükümlülük ortaya çıkmayabilir" dedi.

Gamble, Türkiye'nin kamu finansmanının diğer BB- kredi hotuna sahip Brezilya, Güney Afrika gibi gelişmekte olan piyasalardan daha güçlü olduğunu, borç/GSYH oranının bu yılı yüzde 47 ile tamamlamasının beklendiğini belirtirken, BB- kredi notuna sahip ülkelerde bu oranın ortalama yüzde 57, Güney Afrika'da yüzde 71 ve Brezilya'da yüzde 81 olduğunu vurguladı.

paul-gamble.jpg

"Bizim durumu değerlendirmemiz ve bu yeni faiz oranı aracının etkisini anlamamız gerekli" diye konuşan Gamble, "Bu aracı uygulamak için bir miktar mali hareket alanı var. Ancak 2023 yılında yapılması beklenen seçime doğru kamu bilançosunun daha fazla kullanıldığının görürsek para politikasına güvenin aşındığı ortamda endişe verici bir durum olabilir" dedi.