Halk Bankası'ndan kafaları karıştıran 'TL' reklamı: Erdoğan konuştu hemen sonra yayınlandı

Halkbank’ın 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' ile ilgili reklamı tepkilere neden oldu. Erdoğan'ın açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden yayınlanan reklamın ne zaman çekildiği merak ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün akşam Kabine Toplantısı’nın ardından "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürününü açıklamıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı da ertesi gün dövize endeksli Türk Lirası mevduatları ile ilgili yeni düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı.

Yeni adımla ilgili tartışma ve yorumlar devam ederken Halkbank’ın sözkonusu ürünle ilgili reklamı hayli dikkat çekti.

Renosans Reklam Ajansı'nın sahibi Sedat Tunç, "Bu reklam 17 Ocak 2021 Pazar günü, karlı bir İstanbul gününde Fişekhane'de çekildi" dedi. halktv.com.tr yazarı ekonomist Barış Soydan dünkü yazısında TL’ye kur garantisi sisteminin 2018'de gündeme geldiğini ifade etmişti. Soydan 2018'de rafa kaldırılan sistemin bu yıl yeniden gündeme geldiğini ve Lütfü Elvan'a sunulduğunu belirtti.

Oyuncu Kerem Alışık’ın oynadığı reklam filminde, Türk Lirası’nın önemine dikkat çekiliyor. Halkbank'ın sosyal medya hesaplarından paylaşılan reklamda, “Paramızın gücüne güveniyoruz! Halkımızın Bankamızda değerlendirdiği Türk Lirasının her kuruşunu Üreten Türkiye için kocaman bir desteğe dönüştürmek en temel görevimiz: Ne mutlu bize! Bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin sembolü Türk Lirası ile halkımız kazanıyor, ülkemiz büyüyor!” ifadeleri kullanıyor.

"Demek çok önceden belliydi"

İktidarın yeni "ürün"üyle birlikte ortaya çıkan bu reklam filmi tartışma yarattı. 24 saat geçmeden reklam filminin yayınlanması 'Ne zaman çekildi?' sorusunu gündeme getirdi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de konuyla ilgili Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "Halkbank bu reklamı ne zaman çekti?" diye sorarken "Demek bu mevduat kararının alınacağı çok öncesinden belliydi. Dolar 18 liraya kadar çıktı ve zirvedeyken haberi olanlar dövizlerini Türk Lirası'na çevirdi. Şimdi bu liraların faiz garantisi halka yüklendi. Bunlar Sülün Osman'ı bile çırak çıkarır" yorumunda bulundu.

Alpay Antmen soru önergesi verdi

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dövize endeksli Türk Lirası Mevduatı Sistemine geçildiğini açıkladığı günün ertesinde Halkbank’ın reklam filminin paylaşıldığını belirterek “Bu reklam filminin çok önceden çekildiği ortada olduğuna göre döviz kurları zirvedeyken birilerinin çok büyük bir vurgun yaptığı iddiaları güçlenmektedir” ifadelerini kullandı.

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar;

–Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dövize endeksli Türk Lirası Mevduatı Sistemine geçildiğini açıkladığı 20 Aralık 2021 tarihinden hemen önce aynı gün Dolar 18, Avro 20 Türk Lirası iken ertesi gün Dolar 12, Avro 15 Liraya düşmüştür. Bu reklam filmi çok önceden çekildiğine göre kimler dövizin bir anda düşeceğini biliyordu? Bu kişilerin banka hesapları incelenmiş midir? Büyük bir döviz vurgunu yaparak Türk Lirası alanlar ve yeni mevduat sistemiyle de bunların faizini vatandaşa yıkanlar kimler?

– Bu reklam filmi hangi tarihte çekildi? Bu filmin çekilmesine ilk karar verildiği tarih nedir? Kimlerin talimatıyla böyle bir film çekilmesi önceden kararlaştırıldı?

reklam-filmi.jpg

Reklam 17 Ocak 2021'de çekildi

Halkbank'ın yayınladığı reklam filminin ardından başlayan tartışmalar sonrası Renosans Reklam Ajansı'nın sahibi Sedat Tunç, "Bu reklam 17 Ocak 2021 Pazar günü, karlı bir İstanbul gününde Fişekhane'de çekildi" dedi.

Tartışma yaratan reklam filmi sonrası reklamı çeken Renosans Reklam Ajansı'nın sahibi Sedat Tunç, "Bu reklam 17 Ocak 2021 Pazar günü, karlı bir İstanbul gününde Fişekhane'de çekildi. Oradan da soruşturabilirsiniz. Yeni çekilen bir reklam değil. Böyle bir ürünle alakalı müşterimizin bizimle talebi vardı. Konjonktür uygun olduğu için dün yayınladık. Bir reklam çekiminin süresi en az 1 ay, dolayısıyla böyle bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Gerçek Gündem'den Ece Seçil Şahin'e konuşan Tunç, Erdoğan'ın açıkladığı tedbirleri bilmediklerini söyleyerek, "Kimsenin öyle bir şey bildiği yok. Bunlar doğru değil. Böyle bir şey olsa hiçbir akıl sahibi insan çıkıp da 'reklamı yayınlayayım' demez zaten. 17 Ocak'ta çekilen bir reklamdı. Biz TL ile alakalı bir reklam yapmıştık, konjonktür uygun olduğu için de reklamı girdik, bu kadar. Ekstra başka bir şey aramanın anlamı yok. Biz iyi niyetli işler yaptık, böyle bir şey olacağını düşünmedik" diye konuştu.


Kur garantisi: Büyük sakıncaları nedeniyle 2018’de rafa kaldırıldı; Elvan itiraz etti

halktv.com.tr yazarı ekonomist Barış Soydan dünkü yazısında TL’ye kur garantisi sisteminin 2018 yılındaki Rahip Brunson krizinin ardından gündeme geldiğini ama sakıncaları nedeniyle cesaret edilmediğini yazdı. Soydan yazısında rafa kaldırılan uygulamanın bu yıl yeniden gündeme geldiğini belirterek "Bu riskler nedeniyle 2018 yılında çalışılan bu politika rafa kaldırıldı, bunun yerine Merkez Bankası “kitapta” yazanı yapıp Rahip Brunson Krizinden bir ay sonra 625 baz puanlık kallavi bir faiz artırımına gitti. Dolar yatıştı, TL mevduata kur garantisi gibi olağanüstü önlemlere gerek kalmadı.

2018 yılında sakıncalı görülerek rafa kaldırılan seçenek bu yıl raftan indirilerek eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a da sunuldu.

Öğrendiğime göre bazı Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının ısrarla desteklediği bu öneriye Lütfi Elvan, yukarıda anlattığım sakıncaları sebebiyle karşı çıktı. Bu sistemin kontrolden çıkması halinde ve/veya olası bir büyük kur şokunda kamu maliyesinin ağır darbe yiyeceğini, bunun sonucunda ülke risk priminin iyice artarak kur şokunu daha da derinleştireceğini anlattı" dedi.