Et ve süt üreticilerinden ‘acil tedbir’ çağrısı
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun, kırmızı ette girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle son 2 yıldır dişi hayvan kesiminin devam ettiğini, bu durumun şimdi süt arzını, gelecekte de besi sığırcılığını olumsuz etkileyeceğine işaret etti. Bu yılın ilk 10 ayında 66 bin 807 baş canlı hayvan ithal edildiğini belirten Coşkun, “2 yıldır kesim yapılması ve kırmızı et besicisinin maliyetlerindeki artışlar nedeniyle 2023'te canlı hayvan arzında daralma görülebilir” dedi. Coşkun, “Döviz kurunda yaşanan artışlardan dolayı hayvan ithalatı, besilik materyal alımı, çiftliklerin sürü yenilemesi ve yeni yatırım girişimleri zorlaşmaktadır” diye konuştu.
'Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz'
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin ise “Üreticilerimiz sütten kâr etmezse hayvanlarını kestirme kararı alıyor ve geriye dönüş zor oluyor. O yüzden bakanlığımızın gelecek yıl da üreticilerimizi koruyucu tedbirler alarak tarım politikalarına devam etmesini bekliyoruz” dedi. Keskin, şöyle devam etti:
“Ülkemiz için elimizden gelen gayreti göstermek zorundayız. Sütün üreticileri ve sahipleri olarak ülkemizin her noktasından, birlik, beraberlik ruhu ve vatan sevgisi sorumluluğuyla üretmeye devam edeceğiz. Emeklerimizin karşılığını alacağımız, daha fazla üreteceğimiz, istihdama katkı sağlayacağımız ve işletmelerimizi ayakta tutabilecek şekilde üretim yapmak istiyoruz.”
İnekler kesime gitti, ürün fiyatları üçe katlandı: Sütten kesildik