ENAG'dan Ekonomik Analiz Raporu: Kalıcı ve yapışkan olacak

ENAG'dan Ekonomik Analiz Raporu: Kalıcı ve yapışkan olacak
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), şubat ayı Ekonomik Analiz Raporu'nu yayımladı. Raporda Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin yapılan değerlendirmede 'Türkiye ekonomisinde kalıcı ve yapışkan bazı sorunlara yol açacağı' uyarısı yapıldı.

Enflasyon Araştırma Grubu, şubat ayına ilişkin 'Ekonomik Analiz Raporu'nu yayımladı. Raporda, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, "Türkiye ekonomisini derinden etkileyecek kalıcı ve yapışkan bazı sorunlara yol açacağı çok açıktır" değerlendirmesi yapıldı.

Çift haneli enflasyon olasılığı yükseliyor

Rusya'ya karşı başlatılan yaptırımların küresel ekonomilerde kalıcı enflasyona neden olacağı görüşünü güçlendirdiği ifade edilen raporda, 100 doların üzerine çıkan petrol ve 2 bin doları zorlayan ons altın fiyatına dikkat çekilerek, "Bu zincirleme arz ve talep kaynaklı reaksiyonların sonucu küresel ekonomik büyümede düşüşlerin yanında, gelişmiş ekonomilerde dahi çift haneli enflasyon olasılığının yükseldiğini görmekteyiz" denildi.

Türkiye için faiz, kur ve enflasyonun aynı anda baskılanmasının imkânsız olduğu tespitini yapan ENAG, şu değerlendirmede bulundu:

"Yaşanan kur şokunun etkilerini artan fiyatlar ve yükselen nominal faiz oranlarıyla gözlemlemeye devam ediyoruz. Şubat 2022 döneminde aylık enflasyon yüzde 5.44, yıllık oran ise yüzde 123.80 olarak gerçekleşmiştir. Yaşanan ekonomik krizin giderek derinleşmesini ve hane halkının harcanabilir gelirini inanılmaz boyutta ve çok hızlı bir şekilde erittiğini gözlemliyoruz.

Merkez Bankası politika faizini sabit tutarak, aslında bu ekonomik kriz sürecinde kurlardaki artışın kur korumalı TL mevduatının bütçeye ek yükler getirmemesi için kur üzerindeki baskısını arttırdığını söyleyebiliriz. Öte yandan, döviz kurunu döviz arzıyla baskılamanın ise sonucunun bütçe dağınıklığı ile yüksek enflasyon oranı olduğu aşikardır."