Emekli, ev kadını, memur esnaf... Milyonların gözü TBMM'de! Yeni dönemde bu değişiklikler gündeme gelecek

Emekli, ev kadını, memur esnaf... Milyonların gözü TBMM'de! Yeni dönemde bu değişiklikler gündeme gelecek
TBMM yeni yasama dönemine yoğun bir gündemle başlayacak. Milyonların gözü Meclis'te görüşülecek değişikliklere çevrildi. Emekli, esnaf, ev kadını, memur... İşte TBMM'ye gelecek düzenlemelere dair detaylar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni döneme yoğun bir gündemle adım atacak. Milyonlarca ev kadını, emekli, memur ve esnafın beklediği düzenlemeler yeni yasama döneminde görüşülecek.

Pek çok beklenen reformlar Orta Vadeli Program'da da yer alıyor. İşte yeni dönemde uygulanması beklenen değişiklikler:

EMEKLİ MAAŞI BAĞLAMA SİSTEMİ DEĞİŞECEK

Milyonlarca emekli ve çalışanın ilgisini çeken bu reform ile emekli maaşlarının hesaplanma yöntemi yeniden düzenlenecek ve mevcut karmaşık sistem sadeleştirilecek. Orta Vadeli Program'da belirtilen bu değişiklikle, prime esas kazançların yanı sıra çalışma gün sayısının da maaş hesaplamalarına etkisi artacak. Böylece çalışanların sistemde kalmaları teşvik edilecek ve yüksek prim ödeyenlerle uzun süre çalışanlar daha yüksek emekli maaşı alacak.

aile-destek-odemesi-uzatildi-mi.jpg

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES) GELİYOR

Orta Vadeli Program'da yer alan bu yenilikle, çalışanlar için ikinci bir emekli maaşı olanağı sağlanacak. Bu yılın son çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sayesinde, çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu dışında bir emekli maaşı ya da toplu para alma şansına sahip olacak.

zamli-emekli-maasi-hesaplara-ne-zaman-yatacak.jpg

SSK VE BAĞKUR PRİM EŞİTLENİYOR

Küçük esnaf için düşünülen bu yenilikle, Bağ-Kur primleri SSK primleri ile eşitlenecek ve 7200 güne düşürülecek. Böylece küçük esnaf, 9 bin gün yerine 1800 gün daha az prim ödeyerek 5 yıl önce emekli olma imkanına kavuşacak.

milyonlarca-emekliyi-ilgilendiriyor-maaslar-bu-rakamin-altina-dusmeyecek.jpg

EMEKLİ MAAŞLARI

Emekli maaşlarında yaşanan güncelleme katsayısı sorununa çözüm getirmek amacıyla bir çalışma yapılacak. Enflasyon ve büyüme ile hesaplanan güncelleme katsayısı 2024’te daha yüksek çıkacak ve bu, 2024'te emekli olanların 2025’te daha yüksek maaş almasını sağlayacak. Bu sorunun ileride yaşanmaması için bir önlem alınması bekleniyor.

bankadaki-paraniza-dikkat-yarin-ek-tedbirler-gelebilir.jpg

ÇALIŞMA GÜNLERİ DEĞİŞECEK Mİ?

Dünyada tartışılan çalışma günlerinin azaltılması Türkiye'de de gündeme geliyor. Özel sektörde haftalık çalışma süresi 45 saatten 35 ya da 40 saate düşürülebilir. Bu, 4 gün çalışma ve 3 gün tatil şeklinde bir düzenlemeyle gerçekleştirilebilir.

1.webp

3600 EK GÖSTERGE UYGULAMASI

Memurları ilgilendiren bu düzenleme ile, 1. dereceye ulaşan tüm kamu çalışanları otomatik olarak 3600 ek göstergeden yararlanacak. Bu düzenleme, unvanlar arasındaki ek gösterge farklarını ortadan kaldıracak ve yeni bir düzenleme yapılmasını gerektirmeyecek.

KADINLARA EMEKLİLİK HAKKI

Ev kadınlarına sosyal güvence ve emeklilik hakkı tanınacak. Aile Koruma Paketi kapsamında, ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca, kadınlara çocuk sayısına göre yıpranma hakkı ve yaş şartında indirim gibi avantajlar da sağlanacak.

ev-hanimi-emekli.jpg

KAMU SEKTÖRÜNE ESNEK ÇALIŞMA MODELİ

Özel sektördeki çalışma saatlerinin yanı sıra, kamu sektöründe de esnek çalışma modelleri devreye alınacak. Kamu çalışanları için esnek mesai saatleri ve uzaktan evden çalışma seçenekleri sunulacak. Bu düzenleme, Orta Vadeli Program'da yer alan çalışmalar arasında.

Kaynak:Sabah-Faruk Erdem