Dün gece paramız pul olurken: New York’tan 8.4 milyon dolarlık hızlı alım

Dün gece paramız pul olurken: New York’tan 8.4 milyon dolarlık hızlı alım
Dün gece yaşanan gelişmeler ile TL dolar karşısında hızla erirken New York’ta işlem gören iShares MSCI Türkiye ETF’inden 8,4 milyon dolarlık alım yaptı.

Yatırımcılar çarşamba günü New York’ta işlem gören iShares MSCI Türkiye ETF’inden 8,4 milyon dolarlık alım yaparak, ETF’te kasım başında başlayan girişlerini genişletti.

Merkez Bankası’nın Döviz piyasalarına müdahale ettiği bir günde gerçekleşen bu giriş, 16 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyede oldu.

Yatırımcılar, 8 Kasım’da girişlerin başlamasından bu yana ETF’te 54,1 milyon dolarlık alım yaptı.TL söz konusu dönemde yüzde 28 değer kaybetti.

dolar-new-york.jpg

Dün neler oldu?

1- Çarşamba gününe 13.30'dan başlayan dolar gün içinde 13.80'leri gördü. Yükselişi frenlemek isteyen Merkez Bankası öğlen saatlerinde piyasalara müdahale etti.

TCMB, Doğrudan Döviz Müdahalesine İlişkin Basın Duyurusu paylaştı. Açıklamada, “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir” denildi. Bu müdahaleden sonra döviz düşmeye başladı ve 13 liranın altını gördü.

2- Dolar düşerken Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP grup toplantısında "Kur dediğin bugün artar yarın düşer" dedi. Bu açıklamadan sonra dolar yeniden 13 liranın üstüne çıktı.

3- Dün geceyarısı Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan istifa etti. Bu kararla birlikte bir yıl içinde üçüncü kez Hazine ve Maliye Bakanı’nı değişti. Elvan'ın yerine Nureddin Nebati atandı. Bu istifadan sonra dolar yeniden yükselişe geçti.