Döviz kurları güne yükselişle başladı! Dünkü müdahale işe yaramadı

Döviz kurları güne yükselişle başladı! Dünkü müdahale işe yaramadı
Salı akşamı Erdoğan'ın ortak yayındaki sözleri sonrası 13.95'i gören dolara dün MB müdahale etti ve 12.50'lere kadar düşürdü ama müdahale sürerken Erdoğan AKP grup toplantısında yeni bir kur açıklaması yaptı ve dolar kaybettiği mevziyi 17 dakikada geri aldı. Üstüne gece Hazine ve Maliye Bakanı Elvan istifa etti. Bütün bunlardan sonra yeni gününe hızlı bir çıkışla başlayan dolar 13.47 lirayı gördü.

Hafta içinde 14 liraya kadar dayanarak tarihi zirvesini gören dolar, dün Merkez Bankası'nın müdahalesi sonrasında kısa bir süreliğine 13 liranın altına düşmesinin ardından tekrar bu seviyenin üstünde fiyatlanıyor.

Güne 13.47 liradan başlayan dolar, dün kapanışta ise 13.24 seviyesindeydi.

Zirvesini 15.72'ye taşıyan euro ise güne 15.27 liradan başlarken, dün kapanışı 14.98 liradan yapmıştı.

Saat: 12:00'da dolar 13:47 euro 15,19 liradan işlem gördü.

dolarizasyon.jpg

Dün neler oldu?

1- Çarşamba gününe 13.30'dan başlayan dolar gün içinde 13.80'leri gördü. Yükselişi frenlemek isteyen Merkez Bankası öğlen saatlerinde piyasalara müdahale etti.

TCMB, Doğrudan Döviz Müdahalesine İlişkin Basın Duyurusu paylaştı. Açıklamada, “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir” denildi. Bu müdahaleden sonra döviz düşmeye başladı ve 13 liranın altını gördü.

2- Dolar düşerken Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP grup toplantısında "Kur dediğin bugün artar yarın düşer" dedi. Bu açıklamadan sonra dolar yeniden 13 liranın üstüne çıktı.

3- Dün geceyarısı Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan istifa etti. Bu kararla birlikte bir yıl içinde üçüncü kez Hazine ve Maliye Bakanı’nı değişti. Elvan'ın yerine Nureddin Nebati atandı. Bu istifadan sonra dolar yeniden yükselişe geçti.