Dolarda Bir İlk Yaşandı
AKP güdümündeki hatalı para politikaları nedeniyle Türk lirasının değerini pul haline getiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması ile milyarlarca liralık mevduatı dolar kuruna endekslemişti.
Yaz aylarında göreve gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi, KKM uygulamasında tasfiye adımları atarken, 30 haftadır düşüş yaşanan uygulamada bugün aylar sonra bir ilk yaşandı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bugün paylaşılan raporda, haftalık bankacılık sektörü verileri paylaşıldı. 22 Mart 2024 tarihine kadar olan verileri kapsayan raporda, KKM havuzunda bulunan toplam paranın 2 trilyon 288 milyar 325 milyon liraya geriledi belirtildi.
AYLAR SONRA BİR İLK YAŞANDI
4 hafta önce, haftalık yüzde 3.1 düşüş ile tarihindeki en yüksek erimeyi kaydeden KKM, o günden bu yana adeta bıçak gibi kesilmiş durumda. Sırasıyla yüzde 0.6, 0.8 ve 0.6 oranında düşen KKM bakiyesi bu hafta da yalnızca 7.5 milyar TL seviyelerinde geriledi.
Bu oran, 30 haftalık düşüş serisindeki en düşük erime olarak kayıtlara geçerken, KKM'de yaşanan tıkanma ekonomi yönetiminde büyük bir huzursuzluğa yol açmakta. Ekonomistler, söz konusu uygulamada tasfiyeyi artırmak için seçim sonrasında yeni adımların atılmasını kaçınılmaz olarak görürken, bazı uzman isimler ise 21 Mart 2024 tarihli PPK'da alınan faiz kararının etkilerinin gelecek hafta yayınlanacak raporda görülebileceğine dikkat çekmekte.
DOLAR KURU İÇİN TEHLİKE SÜRÜYOR
Uygulama, 2023 yılının yaz aylarında 139 milyar dolara ulaşarak tarihi zirvesini görmüş olsa da, atılan tasfiye adımları sonucunda KKM'deki mevduatının döviz karşılığı 74 milyar dolara kadar düşmüş durumda.
Buna karşın uygulamada yaşanan erimenin durma noktasına gelmesi, gelecek aylarda atılacak 'yasaklama' adımları halinde yatırımcının yönünü yeniden döviz tevdiat hesaplarına çevirmesine neden olabilir.
Böyle bir ihtimal halinde, söz konusu senaryonun Türkiye için kabus olacağına dikkat çeken ekonomistler, KKM'deki 74 milyar doların önemli bir bölümünün hızlıca döviz mevduat hesaplarına yönelmesi halinde Türkiye'de yeniden bir dolar krizi yaşanabileceğine dikkat çekti.
1 Nisan itibarıyla Türkiye'de ekonomi adımlarında da normalleşme beklentileri aktarılırken, KKM'de özellikle dövizden dönüşümlü hesaplar için parça parça kısıtlayıcı adımların gelmesi ve bu yolla uygulamadan çıkışların teşvik edilmesi bekleniyor.