Araç Sahipleri Dikkat! Bir Yılda Yüzde 100 Zamlandı!

Araç Sahipleri Dikkat! Bir Yılda Yüzde 100 Zamlandı!
Zorunlu trafik sigortası fiyatları bir önceki yıla oranla yüzde 100 oranında zamlandı. Her ay yüzde 3 oranında artmaya devam eden fiyatlar ise vatandaşı sigorta yaptırmamaya itiyor.

Yüksek enflasyon nedeniyle zorunlu trafik sigortası fiyatlarındaki artış, araç sahiplerini sigorta yaptırmaktan caydırıyor. Ortalama 10 bin lira civarında olan trafik sigortasını ödemek istemeyen vatandaşlar, 691 lira olan sigortasız araç kullanma cezasını ödemeyi tercih ediyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, fiyat artışlarına tepki gösterdi.

FİYATLAR GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 100 ARTTI

Palandöken, zorunlu trafik sigortası fiyatlarında norm birliği sağlanması gerektiğini belirtti. "Yedek parça fiyatlarındaki artış ve araç fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak zorunlu trafik sigortası fiyatı geçtiğimiz yıla göre yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi. Farklı sigorta acenteları tarafından aynı araç için 6 ila 11 bin lira arasında değişen fiyatlar sunuluyor," dedi.

A1

DEVLETİN KATKISI OLMALI

Palandöken, trafik kazalarındaki hasarların sigorta fiyatlarını artırdığını, ancak acenteların çektiği fiyatların bu durumun üzerinde olduğunu vurguladı. "Zorunlu trafik sigortasının hayati önemi var, fakat fiyatların yüksek bulunmasıyla vatandaş sigorta yaptıramıyorsa, o zaman devletin de katkısı olmalı," diye ekledi.

ARAÇLARIN YÜZDE 20’Sİ TRAFİK SİGORTASIZ

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, "Trafiğe kayıtlı 29 milyon 367 bin araçtan yaklaşık yüzde 20'sinin sigorta poliçesi yok. Özellikle motosikletlerin yüzde 65'inin zorunlu trafik sigortası bulunmuyor," şeklinde bilgi verdi.

AA3

TAKSİTLENDİRME İMKANININ KALDIRILMASINA TEPKİ

Palandöken, kuryelik mesleğindeki artışla birlikte özellikle kaza ihtimali ve hasarı daha büyük olan motosikletlerde sigorta oranının daha yüksek olması gerektiğini, ancak bunun tersine bir durum yaşandığını belirtti. "Geçmişte olan taksitlendirme imkânının kaldırılması ve tek çekim ödeme yapılması sigortasızlığın başlıca sebeplerinden biri," dedi.

BİR KAZANIN BEDELİ PAHALIYA PATLAYABİLİR

Palandöken, sigortasızlık konusunda etkili olan unsurlardan birinin de trafikteki yaşlı araç sayısının fazla olması olduğunu belirterek, "Trafikte dolaşan araçların yaklaşık yüzde 30'unu 20 yaşın üzerindeki araçlar oluşturuyor. Bu araç sahiplerinin trafik sigortası yapma oranı düşük. Ortalama 10 bin lira civarında olan trafik sigortasını fazla bulan vatandaş, 691 lira olan sigortasız araç kullanma cezasını tercih ediyor. Ancak bir kazanın bedeli bunun çok üstünde pahalıya patlayabilir," dedi. Sigorta yaptırmanın ulaşılabilir kılınması gerektiğini vurguladı.