BDDK'dan bankalara 'Kredi ile döviz aldırmayın' uyarısı

BDDK'dan bankalara 'Kredi ile döviz aldırmayın' uyarısı
BDDK, Türk Lirası cinsinden kullandırılan kredilerin amacına aykırı işlemlere konu edilmemesine yönelik gerekli kontrollerin azami seviyede oluşturulmasıyla ilgili denetim altındaki kuruluşlara talimat verildiğini belirtti. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 15'ten 14'e düşürmesinden sonra bankalara gelen talimat kredi ile döviz alımı uyarısı olarak okundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, internet sitesi üzerinden yayımladığı duyuruda "Bireysel veya tüzel müşterilere Türk Lirası cinsinden kullandırılan kredilerin amacına aykırı işlemlere konu edilmemesine yönelik gerekli kontrollerin azami seviyede oluşturulması hususunda kurumumuz, gözetim ve denetimi altındaki kuruluşları talimatlandırmıştır" dedi.

Söz konusu talimatlar kapsamında gerekli inceleme ve değerlendirmelerin devam ettiğini söyleyen kurum, tespit edilen aykırılıklar hakkında gerekli idari işlemlerin tesis edildiğini ifade etti. Son dönemde iktidara yakın çevreler Türk Lirası kredilerin döviz alımında kullanıldığı yönünde şikayetleri dile getiriyordu. BDDK'nın son uyarısı bu konuya ilişkin şikayetleri karşılama yönünde bir adım olarak yorumlandı.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un 11 Aralık'taki “Devletin kendisine vermiş olduğu Türk Lirası’nı gidip dövize yatırmak bir ahlaksızlıktır” sözleri bu bağlamda muhalefetin tepkisine neden olmuştu.

11 Aralık'ta bankalar uyarmıştı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz hafta tüm bankalara gönderdiği yazıyla birlikte gündeme gelmişti. Kurum, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne uyarı içerikli bir yazı göndererek bankaları kredilerin kullanım amacına aykırı işlemlerin gerçekleştirilmemesine yönelik kontrol yapmalarına çağırmıştı.

BDDK tarafından daha önce de yapılan bu duyuru, bu kez bir yeniliğe daha yer veriyordu. BDDK, krediler için ‘kullanım amacı dışı’ olarak verdiği örnekler arasına kripto para varlık işlemlerini de almıştı. Bu uyarının ardından kısa bir süre sonra, bugün, bankalardan kullanıcılara uyarının hareketliliğe neden olduğunu gösteren mesajlar gelmeye başladı.

Bankalar tarafından gönderilen mesaj: Kredilerin amacına uygun olarak kullanılması yasal bir zorunluluktur:

20.jpg
Bazı bankalar tarafından müşterilerine gönderilen mesajda şu ifadeler yer alıyordu:

“Değerli müşterimiz, bankaların sağladığı tüketici kredilerinin amacına uygun olarak kullanılması yasal bir zorunluluktur. İhtiyaç kredisi veya ek para kullanarak döviz/altın almak, kripto para borsalarına veya şans oyunu platformlarına para göndermek ilgili yasal merciiler tarafından amaç dışı kullanım olarak değerlendirilmektedir. Kredi ve ek para kullanımlarınızda bu konuya dikkat etmenizi rica eder, iyi günler dileriz. “