Ekonomist Ozan Gündoğdu paylaştı: Önümüzdeki 15 gün içinde neler yaşanacak?

Ekonomist Ozan Gündoğdu paylaştı: Önümüzdeki 15 gün içinde neler yaşanacak?
Gram altın 900 lirayı zorlarken doların 15 lirayı aştı. Bu gelişmelerden sonra ekonomist Ozan Gündoğdu önümüzdeki günlerde neler yaşanacağını yazdı.

halktv.com.tr yazarı Ozan Gündoğdu "Artık davulla zurnayla çağırılan krizi konuşmanın zamanı geldi" diyerek önümüzdeki süreçte "1- Sert bir ödemeler dengesi krizi veya 2- Sermaye kontrolleri veya 3- Sert faiz artırımı" yapılacağını ifade etti.

ozan-gundogdu.jpg

"Aylık enflasyonun %10 olması halinde Aralık ayı enflasyonu çift haneli olabileceğini" belirten Gündoğdu "yıllık enflasyonun %31,8 olacağını" belirterek 1994 ve 2001'den sonra en yüksek aylık enflasyonun kaydedileceğini iddia etti.

"Merkez Bankası politika faizi enflasyonun 16 puan gerisinde kaldığı için kur ataklarının sertleşeceğini" ifade eden Ozan Gündoğdu olacakları şöyle sıraladı:

"Yıllık %30'un üzerine çıkacak olan enflasyona 1 Ocak itibariyle yapılacak elektrik ve doğalgaz zamları eklenecek. Şu anda ödediğimiz doğalgaz faturasına Ocak ayında en az %20-30 daha zam gelecek. Ocak ayı enflasyonu %33-34'e çıkacak. Doğalgaz ve elektrikte yaşanan zamları akaryakıt takip edecek. Benzin ve mazot bir ay sonra 11-12 lira bandına çıkacak. Yeni ekonomi modelinde (YEM) tarımdan bahseden yok ama çiftçi bu yıl açlıkla sınanacak. Tabii biz de..."