Bankalara Yeni Faiz Talimatı: Son 22 Yılın Rekoru Kırıldı

Bankalara Yeni Faiz Talimatı: Son 22 Yılın Rekoru Kırıldı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 yılı hedeflerinde "KKM'nin Sona Erdiği Yıl" ibaresini kullanırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bu hedef doğrultusunda harekete geçti. Bankalara gönderilen örtülü talimatlar ile TL mevduatı son 22 yılın zirvesine çıkarak rekor kırdı.

21 Aralık 2021 tarihinde hayata geçen Kur Korumalı Mevduat (KKM), yılın son günlerinde alınan karar ile 1 Ocak 2024 itibarıyla TL dönüşümlü hesaplara yasaklanmıştı.

Bu tarih itibarıyla TL dönüşümlü KKM açamayan bankalar, dönüşüm hedeflerini yakalamak için sıkı şekilde çalışırken, dövizden dönüşümlü KKM hesapları için izlenecek yeni politika da ortaya çıkmış durumda.

doldol33.jpg7 PPK toplantısı üst üste faiz artırarak politika faizlerini yüzde 42.5 seviyesine yükselten Merkez Bankası, ocak ayında yapacağı 250 baz puanlık artırım ile sıkı para politikası serisine son vermeye hazırlanıyor.

22 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI

KKM hesaplarında yaz aylarından itibaren 700 milyar lirayı tasfiye etmeyi başaran yeni ekonomi yönetimi, uygulamanın esas sorun teşkil eden dövizden dönüşümlü bölümünü ise TL mevduatına yapacağı teşvikler ile kırmayı amaçlıyor.

Bu doğrultuda bankalara örtülü talimatlar göndererek faizlerin artırılmasını isteyen TCMB, yılın ilerleyen döneminde atacağı kısıtlama adımlarının ardından KKM'den yaşanacak çıkışların doğrudan TL mevduatına gitmesini hedefliyor.

getiri3.jpeg

21 Aralık tarihli PPK toplantısının ardından faizleri yüzde 42.5 seviyesine çeken Merkez Bankası, bankalara verdiği örtülü talimatlar ile piyasalardaki TL mevduatının yüzde 52 seviyelerine yükselmesine neden oldu.

KKM'DEN ÇIKAN PARA İÇİN TL MEVDUAT DOPİNGİ VERİLECEK

Fiyat istikrarının sağlanması amacıyla 2024 yılının önemli bir bölümünde yüksek faiz oranlarının görülmeye devam etmesine kesin gözüyle bakılırken, mevcut faiz oranları Türkiye'de son 22 yılın rekorunu kırmış durumda.

dolar3.webpSon olarak 2002 yılında yüzde 52 seviyesini aşan mevduat faizleri, KKM'deki teşviklerin de azaltılmasıyla birlikte yatırımcı ve özel şirketler için gün geçtikçe cazip hale gelirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılbaşı mesajında 2024 yılından beklentilerini "Kur korumalı sistemin sonlandığı" ifadeleri ile açıklamıştı.

DOLAR KURU İÇİN TEHLİKELİ OLABİLİR

Ekonomistler, geçtiğimiz aylara nazaran tehlikenin büyük ölçüde geçtiğine işaret etmiş olsa da, halihazırda KKM sisteminde bulunan paranın büyüklüğü dolar/TL paritesi için önemli bir risk oluşturmaya devam ediyor.

TL dönüşümlü KKM hesapları için tepeden inme bir tasfiye süreci yöneten TCMB'nin, dövizden dönüşümlü hesaplar için daha hassas davranması bekleniyor. Uzmanlar, bu hesaplarda bulunan paranın aynı zamanda KKM stoğunun büyük bölümünü oluşturduğunu belirterek, buradan yaşanacak kaçışlarda söz konusu tutarın önemli bir bölümünün yeniden döviz tevdiat hesaplarına gitmesi halinde ekonomide yeni bir kur şoku yaşanma riski bulunduğu aktarılmakta.

doldol1.webpTCMB, bu riskin önüne geçebilmek ve KKM'den çıkacak paranın dövize yönelmesini engellemek için TL mevduatlarını olabildiğince cazip hale getirmeye yeni yılda da devam edecek.