Asgari ücreti nokta atışı bilen SGK Uzmanı emeklilere yapılacak zammı açıkladı

Asgari ücreti nokta atışı bilen SGK Uzmanı emeklilere yapılacak zammı açıkladı
Asgari ücret açıklanmadan haftalar öncesinde yüzde 30 oranını paylaşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, bu sefer de milyonlarca emeklinin beklediği emekli ve memur emeklisine yapılacak zam oranını açıkladı.

Türkiye’deki milyonlarca vatandaşın gözü kulağı iktidar, iş veren ve işçi tarafı olan TÜRK-İŞ arasında yürütülen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndaydı.

Büyük tartışmalarla devam eden toplantılar, 4. oturumda tamamlandı ve AKP apar topar 2025 yılı için uygulanacak olan yeni asgari ücreti açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ’in masaya oturmayı reddettiği son toplantının ardından yeni yılda asgari ücretin yüzde 30’luk artışla net "22 bin 104 TL" olarak uygulanacağını açıkladı.

Siyasiler, ekonomistler ve toplum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bakanın açıklamasının ardından canlı yayında ek zam yapmasını bekliyordu. Bir sonraki gün AKP’nin grup toplantısının olması da beklentileri iyice arttırmıştı. Ancak dakikalar sonra Erdoğan’ın X hesabından yaptığı “hayırlı olsun” paylaşımı beklentileri suya düşürdü. Erdoğan'ın bir sonraki gün grup toplantısında, yüzde 30’luk zammı “Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmedik” diyerek tanımlaması beklentileri tamamen bitirdi.

sgk-uzmani.jpg
SGK Uzmanı Mehmet Akif Cenkci

ASGARİ ÜCRET ZAMMINI HAFTALAR ÖNCE DUYURMUŞTU

SGK Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, 15 Kasım günü halktv.com.tr’ye yaptığı açıklamada, iktidarın yeni asgari ücreti şimdiden belirlediği, geriye ise sadece kamuoyuna yeni zammın açıklanmasının kaldığını belirtmişti.

Cenkci, konuyla ilgili olarak, “Ankara Kulis bilgileri asgari ücrete yüzde 25 artış yapılacağı yönünde. Cumhurbaşkanının takdiriyle ilave yüzde 5’lik artışla toplam zam oranının yüzde 30 olmasını bekliyoruz. Arka planda kararlar verilmiş, zam oranı belirlenmiş, işin sadece kamuoyuna açıklanması kalmış” değerlendirmesinde bulunmuştu.

EMEKLİ VE MEMUR EMEKLİLERİ İÇİN DE RAKAM VERDİ

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin zammının, 3 Ocak tarihinde açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon oranıyla netlik kazanacağını belirten Cenkci, bütün emekliler için en az yüzde 17 zam beklediğini ve refah payı adı altında bir yüzde 3’lük ilave zam ile toplamda yüzde 20’lik bir zam oranı beklediğini açıkladı.

Cenkci, açıklamasında şunları söyledi:

"Aralık ayı enflasyon oranına göre aşağı yukarı SSK ve Bağ-Kur emeklilerine maksimum yüzde 17,5, memur emeklilerine ise ortalama yüzde 12 zam yapılmasını bekliyoruz.

Bu durumda memur emeklilerinin zammı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammının altında kalıyor. Bu durumda Erdoğan, her iki kesimi yani emekli sandığı ve memur emeklilerinin zam oranını da yüzde 17,5 bandına çıkararak, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile eşitlemeyi düşünüyor.

“AKP’Lİ VEKİLLER ERDOĞAN’A BASKI YAPIYOR”

İkinci olarak bu her iki kesimede refah payı adı altında yüzde 3’lük bir ek zam daha yaparak zam oranını yüzde 20 yapacaklar. Bazı Ak Parti milletvekillerinin bu konuda çok şikayetçi oldukları ve Erdoğan’a en azından asgari ücrete yapılan zam kadar emekli maaşına da zam istedikleri konusunda baskı yaptıklarını biliyoruz. Ancak Erdoğan’ın bunu kabul edeceğini ben zannetmiyorum."

emekliler.jpg
(AA)

EMEKLİLER İÇİN YAPILMASI GEREKENLERİ SIRALADI

Öte yandan SGK Uzmanı Cenkci, emeklilerin hayatlarını idame ettirebilmeleri için iktidarın hangi adımları atması gerektiğini madde madde açıkladı.

İşte Cenkci’ye göre AKP’nin emeklilerin refahı için atması gereken adımlar:

- 2008 yılında 5510 Sayılı Kanunla %70’den %30'a düşürülen Aylık Bağlama Oranları tekrar %70 seviyesine çıkarılmalı.

- 2008 yılında 5510 Sayılı Kanunla emeklinin Türkiye’nin gelişme hızından aldığı payı %100 den %30'a düşürüldü tekrar %100 verilmeli.

- Prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı eşit olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak düzenlemesi yapılmalı.

"KÖK MAAŞLARA 15 BİN LİRA ZAM"

- Emeklilerin Kök Maaşlarına yansıtılmak üzere en az 15 Bin Lira Seyyanen zam yapılmalıdır.

- TÜFE’ye endeksli yüzdeli artışlar nedeniyle bugün en düşük emekli aylığı asgari ücretin çok altında olup, en düşük emekli maaşı asgari ücretten az olmamalıdır.

- Vergi iadesi yerine getirilen ve ortalama % 5 olarak ödenen ek ödeme, günümüzde değerini yitirmiş olup, KDV ve ÖTV oranları esas alınarak en az %15’e yükseltilmelidir.

- Emeklilerden alınan sağlık katkı paylarından ve %10 olan ilaç katılım paylarından muaf tutulmalıdır.

"EMEKLİLERE BAYRAMLARDA İKRAMİYE"

- Bayram ikramiyeleri sosyal yardım haline gelmiş olup, Ramazan ve Kurban Bayramlarında 3’er Bin Lira ödenen ikramiye, her bir bayram için emeklinin birer tam maaşı kadar ödenmelidir.

- Kamu ve Özel bankaların 3’er yılda bir ödedikleri promosyon tutarları, her yıl emeklinin birer tam maaşı kadar ödenmelidir.

- Emeklilere Sendika Hakkı Anayasal bir hak ve özgürlük olup, sendikal örgütlenmenin önü açılmalı ve toplu iş sözleşmesi hakkı tanınmalıdır.

- Çalışmak zorunda kalan emeklilerden kesilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primi (SGDP) uygulamasının emekli aylıklarını yükseltecek şekilde düzenlenmelidir.

- Kredi ve Kredi kartı borcu yüzünden dar boğazda olan emeklilere Kamu bankaları düşük faiz oranı ile kredi imkanı sağlayıp, borçlar yapılandırılmalıdır.

- Evi olmayan emeklilerimize TOKİ tarafından konut edindirme projeleri başlatılmalıdır. İhtiyaç sahibi emeklilerimize kira desteği saplanmalı.

"EMEKLİLERİN FATURA GİDERLERİ KARŞILANMALI"

- Emeklilerin doğalgaz, su, elektrik,internet faturalarından KDV ve ÖTV alınmamalı, ihtiyaç sahiplerine yakacak yardımı yapılmalı.

- Yerel yönetimlerce ihtiyaç sahibi emeklilere ev temizliği ve kişisel bakım hizmeti verilmelidir.

- Huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerinin sayısı artırılarak, modern ve erişebilir olmalıdır.

- SSK, BAĞKUR ve EMEKLİ SANDIĞI emeklilik statüleri arasındaki eşitsizlik kaldırılmalı, sosyal güvenlik adaleti sağlanmalıdır.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi