Anne ve Babadan Kalan Miras Yoluyla Tapu Sahibi Olanlar Dikkat! Bu Şarta Uymayanlar Tazminat Ödeyecek

Anne ve Babadan Kalan Miras Yoluyla Tapu Sahibi Olanlar Dikkat! Bu Şarta Uymayanlar Tazminat Ödeyecek
Ebeveynler yoluyla kardeşler arasında paylaşılan miras, çoğu zaman hisseli tapu işlemlerinde sorun çıkarıyor. Bu konuya dikkat çeken avukat Tamer Heper, miras yoluyla tapu sahibi olan vatandaşların ceza ödememesi için dikkat etmesi gerekenleri sıraladı.

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon, yeni nesil orta sınıfların ev ve araba sahibi olma hayallerini imkansız hale getirirken, halihazırda gayrimenkul sahibi olan milyonların büyük bir bölümünü ise ebeveynlerden kalan miraslar oluşturmakta.

Her çocuğu için bir ya da birkaç daire alabilecek zenginliğe erişemeyen ebeveynler, miras durumu için taşınmazlarını kardeşler arasında hisseli şekilde pay ederken, bu yolla edinilen tapular çok sayıda hukuki davanın temelini oluşturuyor.

Türkiye'de çok sayıda aile üyesi, miras kalan hisseli tapu hususunda kardeşleri ya da akrabaları ile sorun yaşamakta. Buna karşın az kişi tarafından bilinen bir duruma dikkat çeken Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, söz konusu duruma dikkat edilmemesi halinde ağır tazminatların ödenmek zorunda kalınacağını belirtti.

BUNU YAPMAYAN TAPU SAHİPLERİ PARA CEZASI ÖDEYECEK

Konu hakkında okuyucularından gelen soruları köşesinde yanıtlayan Heper, kendisine yöneltilen yönetilen, "Babamızdan kalan malvarlığı kardeşler arasında mahkemede eşit olmayacak biçimde paylaşıldı. Ancak şimdi de kardeşlerden bazıları sözleşme hükümlerine uymuyor. Bugün gayrimenkullerle ilgili olarak kardeşlerime devrettiğim arsa hisselerini geri alabilir miyim?" şeklindeki soruya dikkat çeken bir yanıt verdi.

tappu4.pngTamer Heper milyonlarca kişinin sorunu haline gelen konuya şu şekilde yanıt verdi.

"Okuyucum kardeşleri ile bir miras taksim sözleşmesi yapmış ancak bilemediğim sebeple konu mahkemeye yansımış ve mahkeme huzurunda bir taksim gerçekleşmiş. Bu sözleşmede paylaşımın mutlaka eşit olması gerekecek diye de bir kural yok. Miras payları yasal olarak kardeşler arasında eşittir ancak sonradan mirasçı sıfatını taşıyanlar bir miras taksim sözleşmesi yapabilir. Miras taksim sözleşmesinin yazılı olması geçerlilik koşulu olarak kabul edilmiştir.

Yazılı olması yeterli olup, resmi şekilde yapılmasının zorunluluğu yoktur. Tüm mirasçıların ise katılımı şarttır. Mirasçılar taksimin nasıl yapılacağını yazılı hale getirir altını imzalar ve bu paylaşım sözleşmesi geçerlilik kazanır.

BU HUSUSLARIN BİLİNMESİ GEREKİR

Bunları anlatmamın nedeni okuyucumun mahkeme huzurunda demesinin anlamını çözmek. Şimdi bazı kardeşler buna uymuyormuş. Bunun net yanıtını verebilmek için uyulmayan hususların ne olduğunun bilinmesi gerekir." dedi.

tappu5.pngTAZMİNAT TALEP EDİLEBİLİR

Heper yazısının devamında, "Fakat genel olarak uyulmaması durumunda bir kısım malların teslimi veya iadesi gerekiyor ise bunların talep edilmesi, gerekirse dava açarak bu konuda ilam alınması bazı hallerde ise tazminat talep edilmesi gerekebilir.

İşte bunlardan hangisinin nasıl yapılacağına karar vermek için sözleşme hükümlerinin ve uyulmayan hususların bilinmesi de gerekir. Fakat genel olarak şunu söyleyebilirim ki bu tür sözleşmelerin hükümlerine uyulması gereklidir." ifadelerine yer verdi.

tappu6.png