ABD'li Devden Türk Bankaları İçin Uyarı

ABD'li Devden Türk Bankaları İçin Uyarı
JPMorgan, Türk bankalarındaki temel eğilimler ve yeniden düzenlemelerin maliyetlerinin banka bilançolarını ve kâr/zarar tablolarını etkilemeye devam etmesinin 2024 ikinci çeyrekte daha da kötüleşmesinin muhtemel olduğunu açıkladı.

Türk bankalarının 2024 ikinci çeyrekte yıllık ortalama yaklaşık yüzde 35 enflasyona karşılık yoğun NIM baskıları nedeniyle yüzde 20 Maddi Özkaynak Getirisi (ROTE) sağladığı belirtildi.

JPMorgan raporunda, 2024 ikinci çeyrekte en yüksek ROTE yüzde 28,9 ile Garanti Bankası'nda, onu yüzde 19,6 ile Akbank, yüzde 15,6 ile Vakıfbank’ta görüldü. İş Bankası'nda oran yüzde 14,8, Yapı Kredi Bankası’nda yüzde 14,6 ve Halkbank'ta da yüzde 8,8 olarak belirtildi.

Dip Nokta: Bu çeyreğin muhtemelen dip noktayı işaret ettiği, NIM'lerin 2024 üçüncü çeyrekten itibaren genişleyeceği ve yıl sonuna doğru ROTE'lerde toparlanma yaşanacağı öngörülüyor.

Garanti BBVA:

Yüksek Marjlar: Garanti BBVA, benzerlerine kıyasla daha yüksek marjlarla yüzde 29 ROTE sağlayarak olumlu bir şekilde öne çıkıyor.

Sektör Genelinde:

Kısa Vadeli Kazanç Baskıları: Sektör düzeyinde, kısa vadeli kazanç baskıları konusunda daha az endişeli olduklarını ve bunları orta vadeli toparlanma yolculuğunun bir parçası olarak gördüklerini ifade ediyorlar.

Hedef Fiyatlar: Güçlü yıl sonu performansının ardından, Aralık-25 hedef fiyatlarının sınırlı yukarı yönlü görüldüğünü, daha fazla yeniden fiyatlandırmanın görünür dezenflasyon ve orta vadeli ROTE'lerde daha iyi görünürlük ile geleceği öngörülüyor.

Bankaların Getiri Beklentileri:

ROTE Değerleri:

Garanti BBVA: Yüzde 28,9

Akbank: Yüzde 19,6

Vakıfbank: Yüzde 15,6

İş Bankası: Yüzde 14,8

Yapı Kredi Bankası: Yüzde 14,6

Halkbank: Yüzde 8,8

Hissedarlara Dağıtılabilir Net Kar Beklentileri:

Garanti BBVA: 18,91 milyar TL

Akbank: 10,48 milyar TL

İş Bankası: 10,12 milyar TL

Yapı Kredi Bankası: 6,66 milyar TL

Halkbank: 2,94 milyar TL

Vakıfbank: 7,28 milyar TL

JPMorgan, Türk bankalarının performansında kısa vadede zorluklar yaşanabileceğini, ancak orta vadede toparlanma sürecinin başlayabileceğini öngörüyor.

Kaynak:Halk TV Ekonomi Servisi