24 Haziran öncesi söz vermişlerdi: AKP'de 3600 ek gösterge krizi!
Bazı parti yöneticileri, seçimden önce sadece öğretmenler için yapılacak bir düzenlemenin diğer meslek gruplarında tepki yaratacağını, bunun de seçime olumsuz yansımasının olacağını belirtiyor.
Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 24 Haziran seçimleri öncesinde gündeme getirdiği “polis, öğretmen, hemşire, din görevlileri ve diğer idarecilerin emeklilik ek göstergelerinin 3 bin 600’e çıkarılacağı” sözü AKP’yi zorluyor. AKP, seçimden önce verilen bu sözle ilgili olarak 24 Haziran seçimlerinden sonra bir adım atmadı. Hatta ilk 100 günlük eylem planında bu konuya hiç değinilmezken, ikinci 100 günlük eylem planında ise yalnızca “Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3 bin 600’e yükseltilmesi’ hedefi yer aldı. Bir süredir kulislerde seçimden önce öğretmenlerin emeklilik ek göstergelerinin 3 bin 600’e yükseltilmesi konusunda bir düzenlemenin TBMM’den çıkarılabileceği konuşuluyor, hatta bu düzenlemenin bazı seçim yatırımlarının da içinde yer alacağı bir torba yasa teklifiyle TBMM gündemine getirilebileceği beklentisi dile getiriliyordu. Ancak hem parti hem de hükümet içinde bu konuda farklı görüşler olduğu belirtilirken düzenlemenin iki türlü de sıkıntı yaratacağı kaydediliyor.
Düzenlemenin seçimden önce çıkmasının göstergeleri yükseltilmeyen diğer meslek gruplarında tepki yaratacağını belirten bazı parti yöneticileri, “Seçimden önce sadece öğretmenlere dönük böyle bir adım atılırsa polis, hemşire ve din görevlileri ayağa kalkar. Bunun da sandığa yansıması olumsuz olur. Seçimden önce böyle bir adım atmak yerinde bir karar olmaz” görüşünü dile getiriyor. Parti içinde, çalışanlara böyle bir söz verildiği ve bir an önce çıkarılması gerektiğini düşünenler de bulunuyor. Bu görüşü savunanlar, “Ek gösterge vaadinde bulunan meslek gruplarında çok büyük bir beklenti oluştu. En azından ikinci 100 günlük eylem planında yer alan öğretmenlerle ilgili bir adım atılırsa diğer meslek gruplarının hükümete ve partiye güveni devam eder” görüşünü ifade ediyor. Partide, ek göstergeyle ilgili hemen bir atım atılmasının sosyal güvenlik sistemindeki dengeleri bozacağı, seçim öncesi verilen sözlerin 5 yıllığına verildiğini, hükümetin bir sonraki genel seçime kadar süresinin olduğu da bir başka görüş olarak dile getiriliyor.