WSJ: Suudi Prens Erdoğan'dan Kaşıkçı cinayetinin örtbası için söz istedi

WSJ: Suudi Prens Erdoğan'dan Kaşıkçı cinayetinin örtbası için söz istedi
Amerika'nın önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, "Suudi ve Katarlı yetkililer, Veliaht prensin Erdoğan’ın bir daha Kaşıkçı cinayetiyle ilgili konuyu gündeme getirmemesinin sözünü istediğini söyledi" diye yazdı.

Wall Street Journal, Türkiye ile BAE arasında yaşananlar üzerine Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile Erdoğan için dikkat çekici bir iddiayı gündeme getirdi. Gazete, Suudi Arabistan Veliaht Prens'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar ziyareti esnasında neredeyse görüşeceğini ancak programlarının uyuşmadığı belirtti.

Gazete öte yandan gerçekleşmeyen sözkonusu görüşme için "Veliaht Prens'in Erdoğan'dan Kaşıkçı cinayeti için örtbas sözü istediğini" iddia etti.

WSJ'nin haberinde Katar'ın araları açık olan Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkileri için arabuluculuk yaptığını aktararak, "Katar’ın Suudi Arabistan ve Türkiye’yi bir araya getirme çabalarını yakından bilen kişiler, daha önce görüşmesi hayal bile edilemeyen Prens ve Erdoğan’ın görüşmesi için uğraştığını söyledi. Bu durum da bölgeyi yıllarca bölen gerilimde bir çözüme ulaşılabileceğinin sinyali oldu" diye yazdı.

'Ekonomik dalgıç halatı arıyor'

Haberin devamında ise "Erdoğan ve Prens'in görüşmesi Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerine zarar veren sorunları arkada bırakmak için bir şans. Bunlar arasında 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı da var. Konuyla ilgili bilgisi olan Suudi ve Katarlı yetkililer, Selman’ın Erdoğan’ın bir daha Kaşıkçı cinayetiyle ilgili konuyu gündeme getirmemesinin sözünü istediğini söyledi. Sayın Erdoğan’ın istediği jeopolitikten ziyade para olabilir. Döviz krizinin pençesindeki Türkiye’de Erdoğan ekonomik dalgıç halatı arıyor" diye yazdı.

Türk mahkemesinin 'mükerrer' Kaşıkçı kararı

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin 26 sanığın yargılandığı davada mahkeme, Suudi Arabistan'dan sanıklarla ilgili bir dava ve soruşturma olup olmadığının sorulmasına ve herhangi bir karar varsa mükerrer cezalandırma olmaması için bir örneğinin gönderilmesine karar vererek, topu Suudi Arabistan'a atmıştı.

Türkiye’nin Körfez politikaları, Suriye’ye yönelik operasyon, ardından da gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konuları nedeniyle iki ülke arasında tansiyonun gerilmesi ardından Suudi Arabistan, Türkiye mallarına ambargo uygulamaya başlamış iki yıl "üstü kapalı ambargo" uygulamasının ardından 2020 yılında kararı resmileştirmişti.