Uluslararası örgütler, Sri Lanka'nın yeni hükümetini kınadı

Uluslararası örgütler, Sri Lanka'nın yeni hükümetini kınadı
Uluslararası insan hakları örgütleri, Sri Lanka'nın yeni devlet başkanına, güvenlik güçlerinin ülkenin ekonomik çöküşü nedeniyle aylardır hükümete karşı gösteri yapan protestoculara karşı hukuka aykırı güç kullanımını derhal durdurma emri vermesi çağrısında bulunuyor.

Sri Lanka Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe'nin perşembe günü yemin etmesinin ardından, yüzlerce silahlı asker dün erken saatlerde devlet başkanlığı ofisinin önündeki bir protestocu kampını basarak göstericilere coplarla saldırdı. İnsan Hakları İzleme Örgütü bu hareketin "Sri Lanka halkına, yeni hükümetin hukukun üstünlüğü yerine kaba kuvvetle hareket etme niyetinde olduğuna dair tehlikeli bir mesaj gönderdiğini" söyledi.

Müdahele sırasında iki gazeteci ve iki avukat da askerlerin saldırısına uğradı. Güvenlik güçleri, aralarında protestocuların ve avukatların da bulunduğu 11 kişiyi tutukladı.

'Şiddet yöntemlerine başvurulması utanç verici'

İnsan Hakları İzleme Örgütü Güney Asya Direktörü Meenakshi Ganguly bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, "Sri Lankalıların ekonomiye dair ihtiyaçlarının karşılanması için acilen gerekli tedbirlerin alınması, temel haklara saygı duyan bir hükümetin varlığını gerektiriyor. Sri Lanka'nın uluslararası partnerleri, halkının haklarını ayaklar altına alan bir yönetimi destekleyemeyecekleri mesajını yüksek sesle ve net bir şekilde vermelidir" dedi.

Saldırıyı kınayan Uluslararası Af Örgütü de, "yeni hükümetin iktidara geldikten birkaç saat sonra bu tür şiddet yöntemlerine başvurması utanç vericidir" açıklamasını yaptı.

Örgütün Genel Sekreter Yardımcısı Kyle Ward, "Protestocuların barışçıl gösteri yapma hakkı vardır. Aşırı güç kullanımı, gözdağı verme ve hukuksuz tutuklamalar Sri Lanka yetkililerinin muhalefete ve barışçıl gösterilere verdiği tepkinin sürekli tekrarlanan bir örüntüsü gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Sri Lanka'da yaşananlar

Sri Lankalılar, ülkenin içinde bulunduğu mali duruma ve yakıt sıkıntısına yönelik protestolarını mart sonunda artırmıştı. Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti. Ekonomik krizin girdabındaki Sri Lanka'da protestocular, 9 Temmuz'da başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, eşi ve iki korumasıyla 13 Temmuz'da Maldivler'e, bir sonraki gün de Singapur'a gitmişti.

Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesinin ardından Wickremesinghe, geçici devlet başkanlığına getirilmişti. Rajapaksa, 14 Temmuz'da elektronik posta yoluyla istifa mektubunu göndermişti. Sri Lanka genelindeki protestolarda şimdiye kadar aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 9 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

halktv.com.tr // DIŞ HABERLER