Sri Lanka'da tansiyon düşmüyor: Güvenlik güçleri protestocuların kampını dağıttı

Sri Lanka'da tansiyon düşmüyor: Güvenlik güçleri protestocuların kampını dağıttı
Büyük bir ekonomik ve siyasi kriz yaşanan Sri Lanka'da geçtiğimiz günlerde parlamentoda yapılan gizli oylamayla yeni devlet başkanı seçilen Ranil Wickremesinghe'nin yemin töreninden bir gün sonra, ülkenin güvenlik güçleri protestoculara müdahale etti.

Sri Lanka güvenlik güçleri, cuma sabahı erken saatlerde başkent Kolombo'da hükümet arazisinde kamp kuran protestoculara müdahale etti. Müdahalenin ardından güvenlik güçleri ve protestocular arasında tansiyon yükseldi. Güvenlik güçlerinin protestocular tarafından kurulan kampa müdahale etmesi ise Wickremesinghe'nin halk üzerinde baskı kuracağı yönündeki korkuları körükledi. Halk, ülkeden kaçmasının ardından elektronik posta yoluyla istifasını duyuran Rajapaksa yönetiminin bir uzantısı olduğunu düşündüğü Wickremesinghe'nin başkan seçilmesini istemiyordu.

Güvenlik güçleri protestocuların kampını yıktı

Ülke medyasında yer alan haberlerde verilen görüntüler, zırh ve tüfek kuşanmış askerlerin, nisan ayında ülkenin yakıt, gıda ve ilaç sıkıntısına yol açan ekonomik çöküşüne öfkelenen protestocuların kampını yıktıkları görülüyor.

Rajapaksa destekçisi Gunawardena başbakan oldu

Rajapaksa'nın destekçilerinden milletvekili Dinesh Gunawardena ise güvenlik güçlerinin protesto kampına doğru harekete geçmesinden birkaç saat sonra Sri Lanka'nın yeni başbakanı olarak yemin etti. Kabinenin geri kalanının da bugün içerisinde yemin etmesi bekleniyor.

Polis sözcüsü İngiliz haber ajansı Reuters'a yaptığı açıklamada, "Başkanlık sekretaryasını ellerinde tutma hakları olmadığı için protestoculardan geri almak üzere erken saatlerde ordu, polis ve polis özel kuvvetlerinin katıldığı ortak bir operasyon başlatıldı" dedi.

Şafakta düzenlenen baskınlara öfkelenen yüzlerce protestocu şehrin tren istasyonundan Galle Face protesto alanına doğru yürüyüşe geçti ve burada barikatlar güvenlik güçleri tarafından engellendi. Bir inşaat firmasının CEO'su ve protestocu Rajeevkanth Rajkumar, "Silahlı kuvvetleri kullandığı ilk gün, bu Ranil Wickremesinghe'nin gerçek yüzüdür" dedi. Rajkumar, "Daha fazla masum insanın yaralanmasını istemiyoruz. Ama ne pahasına olursa olsun o yere (protesto alanına) gideceğiz" diye sözlerini sonlandırdı.

'Alaşağı edelim'

Geçtiğimiz günlerde yapılan devlet başkanlığı oylamasında kaybeden muhalif Anura Kumara Dissanayake Twitter hesabından bir açıklama yaparak, "Galle Face'de protestoculara acımasızca saldıran acımasız rejimi alaşağı edelim." dedi.

En az 50 protestocu yaralandı

Protestocular, yüzlerce güvenlik güçleri mensubunun gece yarısından sonra Rajapaksa'nın adını taşıyan "Gota Go Gama" protesto kampını kuşattığını ve ardından kampın bir bölümünü dağıttığını söyledi. Protestocular, aralarında güvenlik güçleri tarafından dövülen bazı gazetecilerin de bulunduğu en az 50 protestocunun yaralandığını söyledi.

Wickremesinghe, Rajapaksa yönetiminin devamı olmadıklarını savunuyor

Daha önce 6 kez başbakanlık yapmış olan Sri Lanka'nın yeni Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe, ülkenin son yetmiş yılda yaşadığı en kötü ekonomik krizin tetiklediği kitlesel halk protestolarının ardından Singapur'a kaçan Gotabaya Rajapaksa'nın istifası sonrasında parlamentoda yapılan oylamayı kazanarak göreve başlamıştı. Protestocular, Wickremesinghe'nin devlet başkanlığına vekalet ettiği Pazartesi gününden itibaren ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan etmesi ve aralarından birçoğunun onu Rajapaksa'nın müttefiki olarak görmesi nedeniyle ülkedeki durumun daha da kötüye gitmesinden endişe ediyordu.

Parlamento oylaması öncesinde geçici devlet başkanlığını yürüttüğü sırada CNN'e röportaj veren Wickremesinghe, Rajapaksa hükümetinin ülkenin içinde bulunduğu finansal krizi "örtbas ederek" Sri Lanka'nın iflasın eşiğinde olduğunu ve Uluslararası Para Fonuna (IMF) yardım başvurusunda bulunması gerektiğini gizlediğini söylemişti. Öte yandan protestocuların tepkilerine rağmen devlet başkanlığı için yarışma arzusunda olduğunu belirten Wickremesinghe, eleştirilerin aksine Rajapaksa iktidarının devamı olmadıklarını ileri sürmüştü.

Sri Lanka'da yaşananlar

Sri Lankalılar, ülkenin içinde bulunduğu mali duruma ve yakıt sıkıntısına yönelik protestolarını mart sonunda artırmıştı. Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti. Ekonomik krizin girdabındaki Sri Lanka'da protestocular, 9 Temmuz'da başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, eşi ve iki korumasıyla 13 Temmuz'da Maldivler'e, bir sonraki gün de Singapur'a gitmişti.

Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesinin ardından Wickremesinghe, geçici devlet başkanlığına getirilmişti. Rajapaksa, 14 Temmuz'da elektronik posta yoluyla istifa mektubunu göndermişti. Sri Lanka genelindeki protestolarda şimdiye kadar aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 9 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

halktv.com.tr // Dış Haberler