Telegram'ın Rus sahibiyle ilgili flaş gelişme!

Telegram'ın Rus sahibiyle ilgili flaş gelişme!
Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Paris'te gözaltına alındı. Fransız yetkililer, Durov’un tutukluluğunu, Telegram’da suç faaliyetlerinin yeterince denetlenmemesiyle ilişkilendirirken, şirket yetkilileri durumu "absürd" olarak nitelendirip, Durov’un suçlamalardan tamamen beraat edeceğini belirtti.

Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, Paris yakınlarındaki Le Bourget Havaalanı’nda özel jetle Azerbaycan'dan geldikten kısa bir süre sonra gözaltına alındı. Durov’un, Paris’teki tutukluluğu, uluslararası medya ve siyasi çevrelerde geniş yankı uyandırdı.

Fransız yargı makamları, mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov'un gözaltı süresini 48 saat uzatma kararı aldı.

Durov’un gözaltına alınma nedeni, Fransız yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre, Telegram platformunda yeterince moderatör bulunmaması ve polisle yeterli işbirliği yapılmamasıyla ilgili bir ön soruşturmanın parçası. Fransız polis kaynakları, Telegram’ın suç faaliyetlerine izin verdiğini iddia ederken, bu iddiaların, Telegram kullanıcılarının platformda gerçekleştirdiği suçlardan dolayı şirketin sorumlu tutulmasına yönelik olduğunu belirtti.

drytr5y.png

TELEGRAM AÇIKLAMA YAPTI

Telegram, Durov’un gözaltına alınması üzerine yaptığı açıklamada, “Pavel Durov’un gizleyecek hiçbir şeyi yok. Bir platformun sahibi olarak böyle bir durumu sorumlu tutmak saçmadır” ifadesini kullandı. Şirket, Avrupa Birliği yasalarına uygun hareket ettiklerini ve moderasyon standartlarının sürekli olarak iyileştirildiğini vurguladı.

nmjhkjjk.png

Durov, Rusya’nın etkili sosyal medya platformlarından biri olan Telegram’ın kurucusu ve aynı zamanda “Rusya’nın Mark Zuckerberg’i” olarak biliniyor. 39 yaşındaki milyarder, 2014 yılında Rusya’dan ayrılmış ve o zamandan beri Dubai’de yaşamaktadır.

ELON MUSK TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Gözaltı haberi, Rusya'nın Paris’e Durov’un haklarının korunması konusunda uyarıda bulunmasına ve X (eski Twitter) sahibi Elon Musk'ın Avrupa'da ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğuna dair eleştirilerine neden oldu.

Durov’un, Fransız vatandaşlığı aldığı 2021 yılında, ülke yasalarına göre “Fransa’nın uluslararası ekonomik ilişkilerine katkıda bulunan ve mükemmel iş performansı gösteren” yabancılara verilen özel bir prosedürle elde ettiği belirtiliyor. Ancak Durov’un Fransa’da hiç yaşamadığı ve ülkeye olan özel bağının ne olduğu belirsizliğini koruyor. Fransız hükümetinin resmi açıklamaları henüz netleşmedi.

66cbd76408c88.jpg

RUSYA: SUÇLAMANIN NE OLDUĞUNU BİLMİYORUZ

Rusya'dan gelen tepkiler de dikkat çekti; Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Durov’a yönelik resmi bir suçlama henüz görmediklerini ve suçlamaların ne olduğunu bilmediklerini belirtti. Rus devlet medyası, Durov’un aynı zamanda St. Kitts ve Nevis vatandaşlığına sahip olduğunu öne sürdü, ancak bu bilgiler doğrulanamadı.

Durov, bir zamanlar Rus yetkililerden baskı gördüğünü ve bu nedenle Telegram'ı bir nötr platform olarak tutma niyetinde olduğunu belirtmişti. Gözaltına alınması, uluslararası hukuk ve insan hakları açısından önemli bir tartışma yaratırken, Telegram’ın dünya çapındaki etkisi ve Durov’un uluslararası statüsü üzerine daha fazla inceleme yapılması bekleniyor.

Öte yandan, Rus milletvekili Maria Butina, Durov'u “batının yürüttüğü bir cadı avının kurbanı” olarak nitelendirirken, Durov’un “politik bir tutuklu” olduğunu iddia etti.

Kaynak:Dış Haberler