Suriye tezkeresi TBMM'de: Kim ne oy kullanacak? Operasyon gelir mi?

Suriye tezkeresi TBMM'de: Kim ne oy kullanacak? Operasyon gelir mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sınır ötesi operasyon yetkisi veren Irak ve Suriye tezkeresi, dün Kabine Toplantısı'nda görüşülmesinin ardından bugün 7'nci kez TBMM onayına sunulacak. İşte, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik operasyon sinyalleri tartışılırken yaşanan son gelişmeler...

Tezkerenin onaylanmasıyla Türkiye, Suriye ve Irak'taki askeri varlığını uzatabilecek. Gündemde yer alan Suriye ve Irak tezkeresinin normalde bir yıllığına uzatılan diğer tezkerelerden farkı iki yıllık bir süreyi kapsaması.

Daha önce de 4 Ekim 2012 TBMM tarihli kararıyla, Suriye'deki iç karışıklıklar sebebiyle Türkiye'ye yönelebilecek tehditlere karşı gerekli tedbirlerin alınması kapsamında bir tezkere meclisten geçmişti. Söz konusu kararın ardından TBMM bu yetkisini 4 Ekim 2013'te görüşerek süreyi yeniden uzatmıştı. 2013 tarihinden sonra Suriye ve Irak'a yönelik tezkereler birleştirilerek görüşülmüştü.

Tezkerede yer alan ifadeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla gönderilen Irak ve Suriye tezkeresinde, "Irak'ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. Suriye'de, sınırımıza mücavir alanlarda PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize, ulusal güvenliğimize ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürmektedir" denildi.

İdlib'de Astana süreci kapsamında istikrar ve güvenliğin tesisine ilişkin faaliyetleri hedef alan risk ve tehditlerin devam ettiği belirtilen tezkerede, "Bütün bu gelişmeler kapsamında, terörle Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldu bittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir" ifadesine yer verildi.

Söz konusu tezkere ile Türk askerinin Irak ve Suriye'deki görev süresi iki yıl daha uzatılacak. Tezkerenin Genel Kurul'da AKP ve MHP'nin yanı sıra muhalefet milletvekillerinin de oyuyla kabul edilmesi bekleniyor. İYİ Parti tezkereye destek görüşü açıklarken CHP tavır belirlemedi. HDP'nin tavrı ise 'Hayır' yönünde. Genel Kurul oturumları bugün saat 15.00'te başlayacak.

Erdoğan'dan operasyon sinyali

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 15 Ekim'de Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve Suriye'ye yönelik operasyon sinyali vermişti. Erdoğan, "Suriye'de sadece kuzeyi değil, genelinde bildiğiniz gibi PKK, YPG, PYD buralarda cirit atıyor. Bunlara destek veren ülkelerin başında da koalisyon güçleri, Amerika geliyor. Bunların verdiği her türlü destek, silah, mühimmat bunlarla birlikte burada terör estiriyorlar. Bunlara karşı bizler mücadelemizi veriyoruz. Rejim bunlardan gücünü alıyor. Rejime karşı da bu mücadele sürdürülüyor. Tabi bir yere kadar sabrımız devam etti ve son olarak biliyorsunuz iki polisimiz burada şehit oldu. Zaman zaman sivillerden buralarda şehit olanları görüyoruz. Tüm bunlara karşı da mücadelemiz bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde devam edecektir. Terör örgütlerine, ABD'nin oradaki malum güçlerine karşı, rejim güçlerine karşı gerekli olan her türlü mücadeleyi vereceğiz bu konuda kararlıyız" ifadelerini kullanmıştı.

Yandaş gazete Suriye operasyonu haritasını çizdi

Türkiye gazetesi manşetten duyurduğu haberde, Suriye'de yapılacak operasyon için ÖSO komutanlarının Ankara'ya geldiğini açıkladı. Gazeteye göre, operasyon iki ana koldan ve 35 bin kişilik ordu ile gerçekleştirilecek.

Habere göre, Ankara’ya çağrılan Suriye Millî Ordusu komutanlarına cephe-grup koordinasyonu ve yürütülecek operasyona dair taktik-strateji hakkında bilgi paylaşımı yapıldı. Tel Rifat, Menbiç, Ayn İsa, Tel Temir cephelerinde görev yapacak askerlerin lokasyon ve sayıları belirlendi.

Halep'te Türkiye karşıtı protestolar

Türk Silahları Kuvvetleri destekli Suriyeli muhaliflerin terör örgütü PKK/YPG'nin elinden aldığı Halep'in kuzeyinde bulunan Kafr Naya köyünde Türkiye karşıtı protesto düzenlendi.

TSK destekli Suriyeli muhaliflerin terör örgütü PKK/YPG'nin elinden aldığı Halep'in kuzeyinde bulunan Kafr Naya'da Türkiye karşıtı gösteriler gerçekleştirildiği bildirildi.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre, Kafr Naya halkının bugün bir protesto düzenleyerek, "Türk işgalini ve terör örgütlerinin paralı askerlerini mutlak olarak reddettikleri" bildirildi.

Soçi zirvesi 'sonuçsuz' kalmıştı

Eylül ayının sonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ankara’nın 5 Mart 2020 anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekliliği" konusunu görüştüğü Soçi görüşmelerinin ortak basın açıklaması düzenlenmeden "sessizce" tamamlanması "sonuçsuz" kaldığı şeklinde yorumlanmıştı. 5 Mart 2020 anlaşması yükümlülükleri, Moskova'nın Ankara'dan militanları geri çekerek Halep ile Lazkiye arasındaki M4 yolunu açılması talebini kapsıyor.

Beyrut merkezli haber sitesi Al Modon, söz konusu görüşmede Putin'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Suriye lideri Beşar Esad ile görüşmeye ikna etmeye çalışacağı iddiasında bulunmuştu. Al Modon haberinde, "Putin, Erdoğan'ı Şam'la müzakere masasına oturmaya ikna etmeye çalışacak” ifadelerine yer vermişti.

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik olası bir operasyon başlatmasının Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği de merak konusu.

Arap ülkeleri Suriye ile normalleşme yolunda

Arap ülkelerinden son zamanlarda art arda Suriye ile normalleşme adımları gelmeye başladı. 2011 yılında tetiklenen Arap Baharı sonrasında Ortadoğu başta olmak üzere Şam'ın dünya ile kesilen diplomatik ilişkileri tekrar kurulma zeminine girmiş durumda. Ekim başı itibarıyla 7 ülke Şam yönetimini resmen muhatap kabul etmiş ya da etmenin eşiğine gelmiş durumda.

Normalleşme adımları atan ülkeler; Tunus, Cezayir, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Ürdün ve Irak olarak sıralanırken, Mısır ile de görüşmelerin devam ettiği biliniyor. Öte yandan Suudi Arabistan'ın Şam'da bulunan büyükelçilik binasında tadilata başladığı haberleri de Suriye'nin Arap Birliği'ne yakın zamanda döneceği şeklinde yorumlanmıştı.