Suriye: Hatay'ı geri almak için her şeyi yapacağız

Suriye: Hatay'ı geri almak için her şeyi yapacağız
Suriye Parlamentosu yine Hatay'ın Suriye toprağı olduğunu öne sürerek "geri almak için her şeyi yapacaklarını" açıkladı.

Suriye Parlamentosu Hatay'ın Türkiye’ye katılmasının 82'nci yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yaptı ve Hatay'ın "İşgal altındaki Suriye topraklarının bir parçası olduğunu" iddiasında bulundu.

Rudaw'da yer alan habere göre, açıklamada, "Hatay’ın Türkiye'nin eline kalmaması ve geri alınması için mümkün olan her şeyin yapılacağı" ifade edildi.

lvo-pic-30112021-danishtni-perleman-syria-frame-0.jpg

2018'te de benzer bir açıklama gelmişti

Fars Haber Ajansı, Eski Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in, 2018 yılında Hatay’ı kastederek "Burası bizim toprağımız, onlara rağmen oraya geri döneceğiz" dediği videoyu paylaşmıştı. Lazkiye'nin kuzeyinde çekildiği sanılan videonun El Cezire televizyonunun Suriye’deki muhabiri Saad Abedine tarafından paylaşıldığı öğrenilmişti.

Ne olmuştu?

1516 yılında Osmanlı egemenliğine giren Hatay, stratejik olarak büyük öneme sahipti. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra çözülemeyen sorunlardan biri olan Hatay, savaş sonrası süreçte Fransız mandasında bulunan Suriye topraklarına dahil edildi.

Hatay, 1516 yılında Osmanlı Devleti sınırları içerisine girmişti. Ancak 1. Dünya Savaşı sonunda Fransızlar bölgeyi işgal etmesi ile elden çıkmıştır. 20 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ve Fransa arasında imzalanan Ankara Anlaşması'yla Hatay, Fransa yönetiminde olan Suriye sınırları içinde kaldı. Ancak, 1935 yılında Fransa, Hatay üzerindeki haklarını Suriye yönetimine devretti. Bunun üzerine Türkiye, Ankara Anlaşması'nın ihlal edildiğini belirtti ve bu durumu Milletler Cemiyeti'ne taşıyarak bölgenin bağımsız olması gerektiğini bildirdi.

Daha sonra Milletler Cemiyeti'nin aldığı karar göre Hatay’ın iç işlerinde bağımsız dış işlerinde Suriye'ye bağlı özerk bir devlet olduğu kabul edilmiştir. Fakat Fransa, Milletler Cemiyeti'nin aldığı bu kararı uygulamada isteksiz davranınca Türkiye önemli bir adım attı. 1938 yılında Türk askeri, Hatay sınırına konuşlandırıldı.

5 Temmuz 1938 günü Fransızların Hatay üzerinde hak iddia etmeleri üzerine 5000 Türk askeri Hatay'a girdi. Seçimler ile oluşturulan Hatay Meclisi, 2 Eylül 1938'de toplanarak bağımsız Hatay Cumhuriyeti'ni ilan etti. Cumhurbaşkanlığına Tayfur Sökmen, Başbakanlığa ise Abdurrahman Melek seçildi. 29 Haziran 1939 tarihinde de Hatay, oy birliğiyle Türkiye'ye katılmıştı.

Etiketler :